Home [njuz] Rektorat pored arene

Rektorat pored arene

39
0

 Teško ide nalaženje idealne lokacije na kojoj bi se izgradila atletska dvorana za potrebe predstojećeg Evropskog prvenstva u atletici za juniore 2009. godine, a vremena je sve manje.
Ideja da se dvorana gradi kod buduće zgrade Rektorata kod Bećarca otpala je jer za nju nema mesta i ne bi mogla da se uklopi u studentski kampus. Prošle sedmice arhitekte s Arhitektonskog fakulteta od prorektora Novosadskog univerziteta prof. dr Branislava Đurđeva dobile su projektni zadatak da u najkraćem roku urade idejno rešenje u zadatom prostoru, dakle, pored zgrade budućeg Rektorata.

– Arhitekte su osmotrile teren, premerile ga i ustanovile da je premalo prostora za takav objekat. I pored dobre volje Univerziteta i primamljive ponude da se u okviru studentskog kampusa izgradi takva dvorana koja bi podigla rejting svih visokoškolskih ustanova za buduće studente, taj plan, nažalost, nije bilo moguće sprovesti u delo. Projektanti koji su se prihvatili ovog izazova doneli su plan sličnog objekta sazidanog u Valensiji koji je visok 36 metara. Slikovitije rečeno, hala je kao jedna dvanaestospratnica. Na obali Dunava nikako ne bi pristajala. Osim toga, dimenzije hale su 110 x 150 metara i ceo Univerzitet bi bio pojeden, a budući Rektorat bi izgledao kao kutija šibica pored dvorane – obrazložio je Đurđev za "Građanski list", ne odustajući od namere da Univerzitet logistički pomogne u izgradnji dvorane.

Profesori arhitekte ponudili su svoju pomoć u projektnom smislu ma gde se bude pronašla lokacija za dvoranu. Prorektor Đurđev najavio je još jedan sastanak s predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem i pokrajinskim sekretarom za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslavom Petrovićem kako bi se razmotrile druge mogućnosti i pronašlo rešenje.

– Imaćemo još jedan preliminarni razgovor s nadležnima iz pokrajine da ih uverimo da smo sve prilike u okviru Univerziteta razmotrili i da im ponudimo usluge. Nadamo se da će se pronaći rešenje – rekao je Đurđev.

U izgradnji dvorane učestvuje Ministarstvo sporta sa 300 miliona evra koje je odobrio NIP. Fond za kapitalna ulaganja pokrajine još nije definisao sumu, dok je lokalna samouprava ponudila parcelu na Limanu 3 i njeno besplatno komunalno opremanje. Za izgradnju tek treba da se obezbede dozvole, načini glavni projekat i, naravno, prevashodno nađe lokacija.
Izvor: Građanski list