Home [konkursi] Graalglass – međunarodno dizajn takmičenje

Graalglass – međunarodno dizajn takmičenje

27
0

 Graalglass, 8. izdanje međunarodnog natječaja za dizajn Trieste Contemporanea, otvoren je za prijave do 10. lipnja. Pozivaju se umjetnici iz 23 zemlje da ponude rješenje nove posude za piće rađene tehnikom puhanja stakla.Tema Natječaja je uzvisiti potragu za modernom formalnom kvalitetom u raznolikoj tipologiji posuda za tekućinu, za novim dizajnom sa ili bez postolja.

Posuda je tema par excellence u povijesti proizvodnje stakla. Kandidati mogu koristiti različite inspirativne principe i koncepcije koji se referiraju na simboličko značenje Svetog Grala u različitim tradicijama i legendama. Osobito će se uzeti u obzir projekti koji su inovativni u istraživanju kako se ponaša svjetlo u dodiru sa staklom.

Cilj Natječaja jest promocija najoriginalnijeg dizajnerskog izričaja iz zemlja centralne i istočne Europe. Svi prijavljeni projekti moraju biti novi, dizajnirani upravo za Natječaj.

Kandidati se za sudjelovanje prijavljuju online, a ako se radi o grupi, potrebno je navesti predstavnika grupe te imena i mjesta rođenja ostalih članova. Projekt se mora prezentirati unutar 24 sata 10. lipnja (po talijanskom vremenu). Projekt ne smije imati više od 4 slike u jpg ili pdf formatu, treba sadržavati tekst opisa na engleskom i/ili talijanskom jeziku (maksimalno 1500 znakova s razmacima) izravno na aplikacijskom formularu.

Svi će se primljeni materijali tretirati strogo povjerljivo, no komisija pridržava pravo online objavljivanja u katalogu onih projekata koji su odabrani za sudjelovanje. Ako autor želi zaštititi svoj rad, on to može učiniti prije prezentacije projekta.

Komisijom od osam članova predsjedava Gillo Dorfles. Projekti se procjenjuju prema sljedećim kriterijima:
– originalnost, dubokoumnost koncepcije i inovativnost;
– temeljitost i jasnoća prezentacije;
– vidljivost izvedbe dizajniranog objekta tehnikom puhanja stakla;
– odnos prema svjetlu.

Odabrani projekti izvest će se u staklu te, zajedno s pobjedničkima, predstaviti na izložbi u Veneciji i Trstu te objaviti u katalogu. Beba nagrada, u iznosu od 1000 eura, dodijelit će se najmlađem odabranom dizajneru. C.E.I. nagrada, u iznosu 3000 eura, dodjeljuje se najboljem dizajneru, a Gillo Dorfles nagrada od 4000 eura najboljem projektu.

Trieste Contemporanea izradit će odabrane projekte u staklu u Muranu, a tri dobitnika nagrade boravit će tri dana u Veneciji kako bi nadgledali faze izrade rada u visokoj peći.

Rezultati Natječaja bit će objavljeni u prvoj polovici srpnja, a online katalog objavljuje se do rujna 2008.

Prijava: http://www.continentalbreakfast.org/graalglass/registration.aspx

vrijeme: 18.3.2008. – 10.6.2008.
mjesto: Italija