Home [njuz] Nova adresa Srbije

Nova adresa Srbije

64
0

 Oznake stare države spremaju se za odlazak u istoriju – umesto internet-domena ".yu", koji je Srbija koristila skoro 15 godina, od danas, tačno u podne, moguća je registracija samo pod odrednicom ".rs". Oni "jugonostalgični" moći će da pristupe sajtovima i na starim adresama sve do kraja septembra 2009. godine. Osim "kozmetičkih", ovaj prelazak donosi i mnoštvo suštinskih novina.

Bitna je promena što od danas zakupci domena mogu da budu i pojedinci, a ne, kao do sada, samo preduzeća. Uz to, korisnici će moći da poseduju neograničen broj adresa – starim propisima bili su ograničeni na jednu. Domene će moći da iznajme i strani državljani, uz uslov da navedu administrativni kontakt iz Srbije.

Možda je, ipak, najvažnija novina to što srpski domeni više neće biti besplatni – ni za firme, ni za pojedince – već će cenu određivati tržište.

Registar nacionalnog internet-domena Srbije (RNIDS), koji preuzima upravljanje domenima na srpskom delu "mreže", izabrao je 27 preduzeća (tzv. registranata). Ove će firme biti "dileri" domena, a cenovnik će zavisiti od njih.

Registranti su, bar u početku, uskladili tarife. Tako kod većine njih jednogodišnje iznajmljivanje domena s nastavkom ".in.rs" (namenjenog fizičkim licima) košta 590 dinara, bez PDV-a. Poslovni korisnici (".co.rs"), obrazovne ustanove (".edu.rs") i ostala pravna lica (".org.rs") plaćaće oko 990 dinara godišnje, takođe bez poreza, dok će najskuplje proći oni koji žele da se "parkiraju" direktno pod državni domen. Ta će ih privilegija stajati i do 2.500 dinara za 12 meseci.
Skoro svi registranti daju neke olakšice.

Na sajtovima svih registranata već postoje obrasci preko kojih se može podneti zahtev i izabrati buduća adresa. Ako je domen slobodan, preostaju samo uplata novca (neki "dileri" nude olakšice za elektronsko plaćanje) i dostavljanje dokumentacije. Firme podnose dokaz o registraciji, dok pojedinci sve mogu da obave samo uz ličnu kartu ili pasoš. Najbolje je završiti papirologiju odmah uz podnošenje zahteva, ali se to može uraditi i u roku od 30 dana.

Preduzeća koja već imaju sajt pod adresom bivše zemlje ne moraju da brinu, pošto će u prvih pola godine biti zaštićeni. To znači da u tom periodu niko neće moći da rezerviše adresu nekog poznatog "brenda", Vlade, ministarstava…

– Ukoliko se niko ne javi za tih šest meseci, adresa postaje slobodna za registraciju – kaže Sanja Stojković iz RNIDS-a. – Ukoliko postoje dva pravna lica s istim domenom u različitim adresnim prostorima, na primer njnjnj.firma.co.yu i njnjnj.firma.org.yu, domen ".rs" će dobiti onaj čiji zahtev prvi stigne do baze RNIDS-a. Princip je, dakle, "ko prvi devojci – njemu devojka".

ARBITRAŽA PRAVNIKA
ZA SPORNE slučajeve, što je takođe novina, postojaće i arbitraža koja će se voditi u Centru za konsalting Pravnog fakulteta u Beogradu. Stručnjaci za pravo će se, na primer, baviti procenjivanjem da li je neko registrovao domen kako bi naneo štetu svom poslovnom konkurentu, sprečio vlasnika "brenda" da se registruje… Ovo "suđenje", doduše, neće biti jeftino. Ako su podnosioci tužbi firme, plaćaće 2.000 evra, dok će pojedinci morati da uplate 1.000 evra.

INTERESOVANjE
PODATKE o tome koliko je domena već sada "rezervisano" u RNIDS-u još nemaju, ali kažu da broj od 27 registranata svedoči o tome da je interesovanje veliko.
– Imaćemo zbirne podatke već prvog dana kada registracija počne – objašnjava Sanja Stojković. – Trenutno, u ".yu" registru postoji 40.000 korisnika.

Izvor:Novosti