Home [njuz] Političke igre preko studenata

Političke igre preko studenata

39
0

 Predstavnici četiri studentske organizacije sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu od pet, čija su se imena našla ispod saopštenja u kojem se dekan Milan Podunavac optužuje za katastrofalno vođenje i degradiranje ove ustanove, tvrde da su njihovi pečati zloupotrebljeni, a potpisi falsifikovani.

„Dekan Podunavac je najodgovorniji za očajnu primenu Bolonjske deklaracije, zaustavljanje modernizacije FPN-a, obesmišljavanje studentskog parlamenta, sejanje atmosfere straha poznate iz 90-ih godina, kao i revanšizma prema političkim neistomišljenicima zbog kojeg su neki profesori oterani sa fakulteta…“, pisalo je u saopštenju koje je pre dva dana prosleđeno agenciji Tanjug, a ispod kojeg su, navodno, stajali potpisi i pečati pet studentskih organizacija sa Fakulteta političkih nauka – Studentske unije, Saveza studenta, Kluba za UN, Studentske unije „Socijalnog rada“ i „Supre“.

– Radi se o falsifikovanom saopštenju, a na osnovu informacija koje smo dobili od studentskih organizacija, zloupotrebljeni su pečati i falsifikovani potpisi četiri od pet navodnih potpisnika saopštenja. Iznet je niz neistina koje se odnose na saradnju studentskog parlamenta i uprave fakulteta, visinu školarine koja nije povećavana dve godine, kao i neistine o naporima fakulteta da se modernizuje i prilagodi Bolonjskom modelu. Problem je, izgleda, što nastojanje uprave da se izbegnu zloupotrebe i manipulacije pojedinih profesora nekome očito ne odgovara. Zatražićemo od nadležnih organa da otkriju počinioce kriminalnih radnji i pokrenu pitanje odgovornosti – kaže za „Blic“ Milan Podunavac, dekan FPN-a.

Simon Simonović iz Studentske unije FPN-a, komentarišući saopštenje, kaže da se tu radi o svojevrsnoj političkoj igri koja prati dešavanja u srpskom Parlamentu.
– Profesori koji su bili funkcioneri bivšeg režima ili su ga samo podržavali, pokušavaju da smene proevropski orjentisanog dekana. Pošto nemaju hrabrosti da to urade javno, zloupotrebljavaju pojedine studentske organizacije ili njihove pečate i memorandume kako bi uspeli u svojoj nameri – kaže Simonović.

Ivan Stanojević, predsednik Studentskog parlamenta na FPN-u, tvrdi da ništa od onog što stoji u saopštenju nije stav te organizacije.
– Čuo sam da je nestao pečat Kluba UN, koji je neko očigledno zloupotrebio. Svoju umešanost u ceo slučaj demantovale su juče sve studentske organizacije sa našeg fakulteta osim „Supre“ – kaže Stanojević.

Savez studenata FPN-a, takođe, negira da ima bilo kakve veze sa saopštenjem.
– Nismo razgovarali na tu temu i nismo ništa potpisali – rekao je za „Blic“ Veljko Petrović, potpredsednik Saveza studenata FPN-a.
Studenti Fakulteta političkih nauka sa kojima smo pokušali da razgovaramo kažu „da ne bi da se mešaju u priču oko saopštenja, jer sve je to politika.“

– Što se tiče Bolonjske deklaracije i modernizacije nastave, kod nas nije ni bolje ni gore nego što je to na drugim fakultetima – kažu studenti.

Potpisnici nedostupni
Kako „Blic“ nezvanično saznaje, predsednik studentske organizacije „Supra“ sa Fakulteta političkih nauka rekao je juče da je potpisao saopštenje u kojem su iznete optužbe na račun dekana Podunavca. Međutim, i nakon našeg upornog insistiranja, niko iz ove organizacije nije bio raspoložen za razgovor.

Izvor:Danas