Home [njuz] Po američku vizu možda će se putovati u Zagreb

Po američku vizu možda će se putovati u Zagreb

49
0

 Većina ambasada zapadnih zemalja u Beogradu juče je radila normalno i primala zahteve naših građana za dobijanje viza. Izuzetak su ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Slovenije, koje zahteve za vize nisu primale.Rajan Heris, ataše za štampu Ambasade SAD, za „Blic“ kaže da ambasador i ključno osoblje Ambasade trenutno rade od kuće i da se nadaju da će Ambasada biti ponovo otvorena za dan-dva.

– Zbog oštećenja koja su napravili demonstranti, konzulat do daljeg neće izdavati vize. Građani Srbije kojima je sada potrebna viza za Sjedinjene Američke Države zahtev mogu da podnesu Ambasadi SAD u Zagrebu – kaže Heris.

Kada je reč o našim građanima koji su već podneli zahtev za američku vizu i imali zakazane intervjue, on navodi da će ih kol-centar direktno obavestiti da sačekaju da konzulat ponovno profunkcioniše ili da zahtev za vizu podnesu u američkoj ambasadi u Zagrebu.
Zahteve za vize do daljeg, zbog bezbednosnih razloga, neće primati ni Ambasada Nemačke u Beogradu. Kada će ponovo početi prijem dokumenata za vize, u Ambasadi juče nisu mogli da preciziraju. Građani će, kažu, o svemu biti obavešteni preko sajta Ambasade. Oni koji su ranije predali zahtev za vizu, mogu po pasoše doći u već zakazanim terminima, rečeno nam je u Ambasadi.

Građani koji su ovih dana nameravali da podnesu dokumenta za dobijanje slovenačke vize moraće malo da se strpe. Naime, ni ova ambasada juče nije primala zahteve, vizno odeljenje nije radilo, a cela ambasada radila je u smanjenom obimu.
Na naše pitanje kada se očekuje ponovno primanje zahteva za vize, u nemačkoj ambasadi nam je rečeno:
– Još ne znamo tačno. Razgovori o tome su u toku. Nadamo se da će prijem biti nastavljen od četvrtka ili petka.

Predstavništva ostalih zemalja koje su najinteresantnije našim građanima juče su radile normalno i primale zahtev za vize.
Da se radi uobičajeno i po ustaljenoj praksi potvrđeno nam je u ambasadama Francuske, Italije, Češke, Austrije, Velike Britanije.
I oni koji žele da otputuju u daleku Australiju nemaju problema sa predavanjem zahteva za vizu. U australijskoj ambasadi u Beogradu, naime, kažu da događaji od prošle nedelje nisu promenili njihov način rada i da se zahtevi primaju uobičajeno.

Po pasoše u MUP ili MIP?
U Ambasadi Slovenije „Blicu“ je juče rečeno da će građani koji su ranije podneli zahtev za slovenačku vizu pasoše moći da uzmu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. U ovom ministarstvu, međutim, kažu da oni po zakonu nisu nadležni za putne isprave naših građana, već da su one u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako „Blic“ saznaje, danas bi trebalo da bude održan sastanak predstavnika slovenačke ambasade i našeg MUP-a, na kojem će se razgovarati o načinu kako da se građanima koji su tražili slovenačku vizu vrate pasoši.

Izvor:Blic