Home [konkursi] Književna nagrada “Gospođin vir”

Književna nagrada “Gospođin vir”

100
0

 Književnu nagradu „Gospodjin vir" osnovali su početkom 2008. godine Centar za kulturu i Edicija BRANIČEVO Pozarevac. To je – pre svega – antibirokratska, godišnja nagrada; dodeljuje se za najbolju knjigu poezije, roman, ili knjigu eseja/ogleda.Nagrada se dodeljuje prvenstveno pojedincima koji se u svojim delima suočavaju sa umnim i duhovnim naporom, mističnim iskustvom i pesničkim lavirintom.

Nagrada se dodeljuje autorima koji umeju da ožive naše dubine, da sidju u mistične virove i da po cenu napora celog bića daju delo koje ima i svu draž novine, pa i ono smešno trzanje zbilja živih nerava, zbilja sapetih spregova, kako bi rekao Vinaver.Odluku o nagradi donosi žiri sastavljen od 3 člana. Odluku o dobitniku nagrade žiri saopštava u drugoj nedelji aprila, a nagrada se dodeljuje u drugoj nedelji meseca maja) u okviru književnih susreta Bezdana umetnost.

Za nagradu konkurišu naslovi objavljeni u toku 2008. godine. Za nagradu „Gospođin vir" mogu konkurisati pisci koji pišu i objavljuju na srpskom jeziku, bez obzira gde trenutno ili stalno žive (u državi matici ili dijaspori širom sveta).

Nagrada se sastoji od skulpture (rad akademskog slikara Dragiše Miloševića) i novčanog dela.

Dela za ovu nagradu mogu predlagati umetnička udruženja, izdavači, književni kritičari, pojedinci, kao i sami autori.

Obrazložene, pisane predloge uz obavezna 3 primerka objavljenog dela treba dostaviti do 31. decembra tekuće godine, na adresu: Edicija BRANIČEVO – Centar za kulturu Požarevac, ul. Jovana Šerbanovića 1, 12000 Požarevac, sa obaveznom naznakom «Za konkurs – Gospodjin vir»

Više informacija o nagradi mogu se dobiti na telefon: 012 – 541 – 351