Home [njuz] Masovno stižu „masteri”

Masovno stižu „masteri”

56
0

 Dok se u Srbiji, i posle skupštinskog tumačenja i donošenja kriterijuma o izjednačavanju naziva diplomirani i master, još premišlja može li svako fakultetsku diplomu (VII-1 stepena stručne spreme), stečenu po prethodnom zakonu, automatski da zameni za novu „master“, novosadski Fakultet tehničkih nauka već uveliko rešava zahteve za zamenu diploma. Kako je za „Dnevnik“ potvrdio dekan prof. dr Ilija Ćosić, FTN je prvi državni fakultet u Srbiji koji to radi.

To se, uostalom, od ovog fakulteta, svojevrsnog lidera u reformi visokog obrazovanja, moglo i očekivati. FTN je prvi u Srbiji, još 2004, uveo dodatak diplomi, što je našoj državi donelo pozitivnu ocenu Evrope za sprovođenje Bolonjskog procesa. Takođe, prvi je, u skladu s novim zakonom o visokom obrazovanju, uveo nove master diplome. Naravno, FTN-u je lakše da počne zamenu, jer su i po starom sistemu studije trajale pet godina i okončavane diplomskim radom.

Takođe, niko ne sme sumnjati u kvalitet starih studija, jer su bile znatno obimnije i teže: na mašinstvu je trebalo položiti 56 predmeta i uraditi četiri obavezna projekta! Ipak, nemoguća je automatska zamena diplome po sistemu „staro za novo“.

Do statusa mastera diplomirani inženjer FTN-a stiže tek kad mu se okončane studije „premere“ utvrđenim aršinima. – Fakultetski pravilnik o ekvivalenciji omogućava da studenti koji studiraju po starom sistemu mogu preći na novi način studiranja, završiti ih po novom zakonu i diplomiranjem dobiti naziv master, što je do sad učinilo više od 700 naših studenata – kaže dekan.

Pravilnikom je regulisana i zamena diploma: student koji je ranije završio FTN ima pravo da zameni diplomu. Ali, ne ide automatski, već komisije za svaku struku vrednuju sve aktivnosti koje je student imao tokom svojih studija i upoređuju ih s postojećim nastavnim programima na toj struci i određuju koliko svaka aktivnost nosi kredita, odnosno evropski prenosivih bodova – ESPB. Komisija zatim predlaže, a dekan rešenjem konstatuje koliko je student osvojio kredita. Do sad je oko 500 bivših studenata FTN podnelo zahtev za zamenu diplome i gotovo svi su osvojili minimum od 300 kredita.

Među „starim“ diplomcima ima i onih koji su sakupili čak i 318 ESPB, dok na nekim strukama, gde nisu rađeni projekti, inače uobičajeni na FTN-u, nekima nedostaje samo malo bodova za master diplomu. NJima je omogućeno da odrade te aktivnosti. Svi koji žele da zamene diplomu u punoj su radnoj snazi i na ovo se, kako kažu, odlučuju pre svega zbog posla i regulisanja statusa u firmi.
– Javljaju nam se naši diplomirani inženjeri koji rade u inostranstvu i nova diploma im puno znači. Neki insistiraju da im, osim master diplome, izdamo i bečelor, dakle onu prvog stepena, koja im pripada već nakon osnovnih akademskih studija – kaže Ćosić. – Naime, na osnovu bečelora mogu lakše dobiti posao ili regulisati status u firmi gde rade. Jer, u inostranstvu poslodavac daje platu prema nivou obrazovanja i inženjeri-masteri su im skupi.

Za zamenu diplome na FTN-u treba platiti 20.000 dinara, te za administrativne troškove još oko 5.000. Po Ćosićevim rečima, i studenti s diplomama nekih drugih tehničkih fakulteta u Srbiji hteli su da zamene svoju staru diplomu u Novom Sadu, ali to nije moguće. Zakon kaže da to može da učini samo fakultet koji je izdao diplomu čija se zamena traži, a, ako on više ne postoji, Ministarstvo prosvete određuje ko će to uraditi. Diploma FTN-a onih koji zamene staru ista je kao ona stečena po novom sistemu, ali je u tekstu dodato da je određenog datuma „izvršena ekvivalencija završenih studija sa integrisanim osnovnim akademskim i diplomskim akademskim-master studijama na studijskom programu“. Navodi se i naziv programa, kao i broj bodova.

Svečano i anketno

Zbog velikog broja zahteva, prve zamenjene diplome na FTN-u biće izdate i uručene polovinom marta, a dekan najavljuje da će posle prvog „zagušenja“ sve biti brže.
– Za prvu grupu, njih oko 200, napravićemo malu svečanost, želimo da čujemo njihova iskustva o tome gde rade, koliko su oni i njihovi poslodavci zadovoljni znanjem stečenim na studijama, te šta im, eventualno, nedostaje… Anketa će nam biti dragocena kad budemo pravili korekcije nastavnih programa, jer ćemo znati šta treba poboljšati – kaže dr Ćosić.

Izvor:Dnevnik