Home [njuz] Diplomirani i masteri uskoro izjednačeni i na papiru

Diplomirani i masteri uskoro izjednačeni i na papiru

29
0

 Beograd – Ministarstvo prosvete prihvatilo je predlog studenata da im fakulteti izdaju pisani dokument u kojem će biti naznačeno da je njihova diploma VII 1 stepena stručne spreme ekvivalentna diplomi koju će dobijati akademci koji steknu zvanje master. U novom pravilniku o ispravama, čije se objavljivanje očekuje uskoro, definisano je da u dodatku diplomi koji dobija svaki student uz diplomu

 piše da je njihova diploma ekvivalentna diplomi mastera iz iste struke. Svi studenti koji su već dobili ili nisu uopšte dobili dodatak diplomi, moći će da zatraže novi dodatak i da tako osiguraju svoju jednakost s masterima – izjavio je za Danas Nemanja Stamenčić iz Studentske unije Srbije, posle jučerašnjeg sastanka predstavnika studentskih organizacija s pomoćnikom ministra za visoko obrazovanje Aleksandrom Lipkovskim.

Dogovoreno je i da naša nacionalna ENIC (Evropska mreža informativnih centara) kancelarija obavesti sve evropske ENIC centre o jednakosti diploma diplomiranih i mastera koji dolaze iz Srbije, što praktično znači da će naši studenti koji su diplomirali prema ranijim propisima biti priznati kao masteri u Evropi.

– Posle ove dve odluke smatramo da je upis master studija na studijskim programima na kojima studenti već imaju zvanje diplomiranog besmislen i nepotreban. Ostaje, međutim, problem doktorskih studija. Očekujemo da će Ministarstvo prosvete preduzeti konkretne mere protiv fakulteta, odnosno univerziteta koji budu propisali drugačije uslove za upis na doktorske studije za studente koji su diplomirali prema ranijim propisima od uslova koji važe za mastere – ističe Stamenčić.

I Goran Minić, predsednik Saveza studenata Beograda, izražava očekivanje da će država sprovesti inspekcijski nadzor i kažnjavati fakultete koji ne budu poštovali Zakon o visokom obrazovanju i autentično tumačenje člana 127 tog zakona, po kojem su diplomirani i masteri izjednačeni u statusu.

– Studentsko tumačenje je jasno: ako su sva prva diplomiranih i mastera izjednačena, onda je to i pravo upisa na doktorske studije. Tu ne sme da bude razlike. Ministarstvo prosvete ima samo dve mogućnosti – ili može dati svoje mišljenje ili može da primenjuje zakon u smislu kaznenih odredbi, ali ne može nikoga da natera da primi studenta na doktorske studije, to može samo sudska odluka. Postoji autonomija univerziteta, dakle, univerzitet je u određenoj meri autonoman sve dok nije u sukobu sa zakonom – izjavio je nedavno pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Aleksandar Lipkovski, u intervjuu za Danas.

Izvor:Danas