Home Pozorište „Tvrđava“ u Obrenovcu 5. februara

„Tvrđava“ u Obrenovcu 5. februara

65
0

 Pozorišna sala Sportsko kulturnog centra „Obrenovac“, u utorak 5.februara, od 20 časova.
Kruševačko pozorište gostuje sa predstavom rađenom po istoimenom romanu Meše Selimovića, u dramatizaciji i režiji Nebojše Bradića.

Selimovićeva literarna tema i opsesija  – čovek i vlast – glavna je tema romana ''Tvrđava''. Sam Selimović objašnjavao je ''Tvrđavu" kao pandan "Dervišu i smrti'' – ''Tvrđava je svaki čovjek, svaka zajednica, svaka država, svaka ideologija.'
'
Glavni junak, Ahmet Šabo, želi da nađe most do drugih ljudi i da izađe iz tvrđave, jer zna da nas mržnja razdvaja i uništava, a da će nas održati samo ljubav ili makar vera da je moguće ma kakvo sporazumevanje među pojedincima i zajednicom.

Selimović je radnju romana smestio u sarajevsku sredinu, u 17. vek, posle hoćinske bitke 1621. godine. Selimović je sam rekao da je želeo da napiše ''roman o našem savremenom društvu''.

Scenografiju za predstavu kreirao je Nurulah Tunker (Istanbul), kostimograf je Maja Nedeljković, a kompozitor Zoran Erić. U predstavi igraju Branislav Trifunović, Vuk Kostić, Milija Vuković, Biljana Nikolić, Toma Trifunović, Nebojša Vranić, Dejan Tončić.