Home [njuz] KONUS: Master ne predstavlja stečeno pravo

KONUS: Master ne predstavlja stečeno pravo

71
0

 Konferencija Univerziteta Srbije (KONUS) potvrdila je juče odluku kojom su izjednačena prava diplomiranih studenta i onih sa zvanjem mastera u pogledu zapošljavanja, prava iz radnog odnosa, nastavka studija, daljeg usavršavanja i polaganja stručnih ispita.

Odluku o izjednačavanju statusa diplomiranih studenata i mastera 5. novembra donela je Skupština Srbije.
Kako su istakli članovi KONUS-a na sednici u Kragujevcu, imajući u vidu da "zvanje master ne predstavlja stečeno pravo lica koja su završila VII-1 stepen stručne spreme", to zvanje se ne može automatski priznati i ne mogu se izdavati automatski diplome sa zvanjem master.

Predsednik KONUS-a, rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević rekao je da je data mogućnost zamene starih diploma novom master diplomom "samo pod odgovarajućim uslovima i u odgovarajućem postupku" u skladu sa definisanim kriterijumima.

Predstavnica Studentske unije Srbije Jelena Ivančević složila se u ime studentskih organizacija da "pravo master nije stečeno pravo diplomiranih", ali je istakla da pravo na zamenu diploma za zvanje master i utvrđivanje odgovarajućeg novog naziva "jeste pravo koje je diplomiranima zakonom omogućeno od septembra 2005. godine".

Ona je rekla da je zakonodavac obavezao KONUS da donese kriterijume po kojima će se zamena vršiti i dodala da su prema oceni studenata "kriterijumi i dalje vrlo sporni", jer su u suprotnosti sa zahtevima studenata i tumačenjima zakona koje je dela Skupština Srbije.
Ivančevićeva je kritikovala to što je današnjom odlukom KONUS-a ostavljena mogućnost da kada diplomirani student zatraži zamenu stare diplome, fakultet od njega zatraži doškolovavanje.

"Nije loše školovati se, ali smatramo da je nametanje diferencijalnog dela studijskog programa nefer stvar", rekla je Ivaničevićeva.

Kada je reč o doktorskim studijama, članovi KONUS-s su zaključili da studenti koji su stekli VII-1 stepen stručne spreme mogu upisati doktorske studije pod istim uslovima kao i prema Zakonu iz 2002. godine, jer je to njihovo stečeno pravo.
Član izvršnog odbora Studentske unije Srbije Nemanja Stamenčić ocenio je da takvim tumačenjem diplomirani studenti neće upisivati doktorske studije pod istim uslovima kao i masteri, pošto će im biti potrebna veća prosečna ocena.

On je agenciji Beta tekao da su današnji zaključci KONUS-a u direktnoj suprotnosti sa odlukom skupštine Srbije o izjednačavanju statusa diplomiranih studenata i onih sa zvanjem mastera.
"Takvim odlukama direktno se krši zakon, pa će ako bude neophodno, studenti zaštitu svojih prava zatražiti i na sudu", poručio je Stamenčić.

On je kazao i da odluka KONUS-a nije pravno održiva i da će kao takva "pasti na sudu".
Stamenčić je rakao i da očekuje reakciju ministra prosvete Zorana Lončara kojom će zaključci KONUS-a biti poništeni.
Izvor: Blic