Home [njuz] Buduće arhitekte grade gradilište

Buduće arhitekte grade gradilište

33
0

 Novi Sad – Studenti četvrte godine arhitekture na Fakultetu tehničkih nauka dobili su šansu da projektuju konačan izgled zgrade Rektorata Novosadskog univerziteta u parku pored Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, čija je gradnja počela još 1996. godine. Nedavno je raspisan konkurs na koji su pozvani akademci da ponude svoja rešenja budućeg središta Novosadskog univerziteta,

u čijem je kosturu začet prvi, odnosno nulti Exit festival 2000. godine. U međuvremenu, betonski kostur je 2003. godine privremeno adaptiran i pretvoren u kulturni centar za mlade nazvan kako i dolikuje – Gradilište. Ono je brzo postalo čuveno i poznato i izvan Novog Sada kao mesto okupljanja mladih radi dobre zabave i provoda, mesto na kojem su se održavale kreativne radionice, promovisali mladi neafirmisani bendovi. Ukratko, mesto koje je zaista bilo gradilište nečega lepog i novog.

Tokom četiri sezone u KC Gradilište održano je nekoliko stotina koncerata i žurki, brojne tribine i seminari, kao i na desetine izložbi i predavanja. Ove godine Univerzitet u Novom Sadu nije produžio ugovor sa Udruženjem Exit za nastavak korišćenja objekta zbog čega je Gradilište, posle velike trodnevne žurke, zatvoreno 17. novembra.

Pitanje dalje sudbine ovog objekta ponovo je aktuelizovano raspisivanjem konkursa za izradu diplomskih i master radova studenata arhitekture i urbanizma na temu "Studija arhitektonsko – urbanističkog rešenja Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu". Pravo učešća na konkursu imaju studenti postdiplomci Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka UNS, koji treba da diplomiraju i steknu zvanje diplomirani inženjer arhitekture – master, zaključno sa aprilskim rokom 2008. godine, kao i studenti četvrte godine, koji će izradom ovog projekta polagati deo predmeta Arhitektonsko projektovanje 2. Konkurs je otvoren do 9. maja 2008. godine, a raspisali su ga UNS, Fakultet tehničkih nauka i kompanija "HICAD", koja je obezbedila nagrade za najbolje radove.

Pristigle radove ocenjivaće žiri u sastavu: prof. dr Radmila Marinković Nedučin, rektor Univerziteta i predsednik žirija, prof. dr Ilija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Milan Matavulj, predsednik Odbora za kampus Univerziteta, prof. dr Dušan Krstić, prof. dr Srđan Kolaković i Žolt Ivanovič, predstavnik kompanije "HICAD" Novi Sad. Objavljivanje rezultata konkursa, promocija nagrađenih studenata i izložba odabranih projekata održaće se 28. juna, u okviru proslave Dana Univerziteta.

Po sadašnjem planu, koji je naveden u uslovima konkursa, od 4.500 metara kvadratnih prostora, kolika je površina objekta, samo oko deset odsto će biti namenjeno prostorijama Rektorata. Ovim konkursom akademcima je prvi put pružena prilika da sami dizajniraju prostor koji će biti namenjen njima, jer će ostatak zdanja biti na raspolaganju studentima i profesorima Univerziteta. U sklopu zgrade će se, pored Rektorata, nalaziti amfiteatar, galerije, biblioteka sa čitaonicom, sala za projekcije i Centar za studentske aktivnosti.

Izvor: Danas