Home [konkursi] FameLab Touring u Novom Sadu, Nišu, Boru i Kragujevcu

FameLab Touring u Novom Sadu, Nišu, Boru i Kragujevcu

73
0

 FameLab – Laboratorija slavnih – Nacionalno takmičenje za komunikatore nauke. British Council je pokrenuo „Laboratoriju slavnih", internacionalno takmičenje u Srbiji i drugih osam zemalja jugo-istočne Evrope (Austrija, Azerbejdžan, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Izrael, Rumunija i Turska) kroz mrežu British Council-a i njegovih lokalnih partnera.

Ovo takmičenje traži nova lica nauke (18-35 godina) koja će umeti da razviju svoje ideje i prezenterske veštine pred televizijskom publikom. Ovaj model je sličan televizijskim programima kao što su Pop Idol ili Mega Star – takmičar ima samo tri minuta da se dokaže pred stručnim žirijem, samo najbolji prolazi u sledeću rundu, a izlaganje treba da bude zabavno i originalno, naučno ispravno ali i razumljivo za gledaoce koji se ne bave naukom. Ideja je da se inspirišu mladi ljudi da razmotre karijeru u nauci, kao i da se ohrabre mladi naučnici da sa širom javnošću komuniciraju na otvoren, razumljiv, inspirativan i interaktivan način.

Audicija za „Laboratoriju slavnih 2007" u Srbiji održana je u BITEF Teatru u Beogradu, kada je stručni žiri izabrao 10 finalista. Finalisti su pohađali dvodnevnu radionicu na kojoj ih je Becky McCall, naučnik i novinar iz Velike Britanije, obučavala kako da nastupaju pred medijima, kako da prave prezentacije i na najbolji način objasne komplikovane naučne koncepte. Svih devet nacionalnih pobednika iz jugo-istočne Evrope su u junu 2007. učestvovali na Festivalu nauke u Čeltnemu u Velikoj Britaniji, a sve troškove je snosio British Council.

Svi zainteresovani su pozvani da posete interaktivne prezentacije takmičenja koje će biti organizovane:

Sreda, 12.12.2007. u 12h
Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu
Sala 62 na 3. spratu departmana za fiziku
Trg Dositeja Obradovića 4

Četvrtak, 13.12.2007. u 15h
Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš
Trg Svetog Save bb.

Petak, 14.12.2007. u 15h
Tehnički fakultet u Boru
Vojske Jugoslavije 12

Ponedeljak, 17.12.2007. u 13h
Mašinski fakultet u Kragujevcu
Sestre Janjić 6

Ministarstvo nauke podržava projekat „Laboratorija slavnih".

Sledeće takmičenje „Laboratorija slavnih" održaće se u februaru 2008.

Za detaljne informacije o „Laboratoriji slavnih" u Srbiji, posetite: www.britishcouncil.org/serbia ili nas kontaktirajte na science@britishcouncil.org.yu