Home [njuz] KAKO DO EU FONDOVA? EVROPSKA NEDELJA MOGUĆNOSTI – MOŽEŠ I TI

KAKO DO EU FONDOVA? EVROPSKA NEDELJA MOGUĆNOSTI – MOŽEŠ I TI

69
0

Možeš i ti – slogan je druge po redu Evropske nedelje mogućnosti koja će se održati u Beogradu i Nišu od 23. do 27. septembra 2024. godine, a koju partnerski organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Vlada Republike Srbije.

Posetioci će moći da se informišu o najvažnijim programima i fondovima Evropske unije koji su dostupni svim građanima, organizacijama i preduzećima u Srbiji. Mogućnosti su brojne, a podrazumevaju javne pozive, grantove, zajmove, prilike za mlade, studentske razmene, takmičenja, unapređenje veština i besplatne obuke.

Tokom 5 dana biće održano više od 100 informativnih sesija i panela, a zainteresovani će potpuno besplatno saznati kako da konkurišu za programe, projekte i fondove EU – i to direktno od predstavnika aktuelnih programa i projekata.

Događaju možete da prisustvujete uživo u Beogradu (Evropska kuća) i Nišu (Tami hotel), kao i onlajn: potrebno je samo da se registrujete preko platforme www.eumogucnosti.rs

Program Evropske nedelje mogućnosti tematski je podeljen po danima:

  • 23. septembar  – Biznis i inovacije (Beograd)
  • 24. septembar – Kultura (Beograd)
  • 25. septembar – Civilni sektor i mediji (Beograd)
  • 26.  septembar – Mladi, obrazovanje i sport (Beograd)
  • 27. septembar – Lokalni razvoj, zelena tranzicija i teritorijalna saradnja (Niš)

Organizovan je i networking prostor – posetioci će imati priliku da ostvare direktan kontakt sa predstavnicima programa, ali i da upoznaju ljude koji su uspeli da obezbede sredstva i realizuju svoje projekte. Tokom Evropske nedelje mogućnosti snimaju se i nove epizode podkasta koje će predstaviti nove zanimljive teme i sagovornike. Emitovanje ovih priča planira se u oktobru.

Svakog dana početak događaja obeležiće i zanimljivi paneli na kojima će učestvovati poznati stručnjaci pa će se tako pričati o Planu rasta za Zapadni Balkan i prilikama koje taj plan donosi za privrednike i mala i srednja preduzeća. Planirani su i paneli o kulturnom nasleđu, civilnom društvu, mladima i prekograničnoj saradnji, ali i o Intereg programu.

Za više informacija o Evropskoj nedelji mogućnosti možete se informisati preko platfrome www.eumogucnosti.rs na kojoj se objavljuju svi pozivi i konkursi,  a tim Evropske kuće pruža podršku za sva dodatna pitanja na info@eumogucnosti.rs

Evropska nedelja mogućnosti je prvi put organizovana 2023. godine kao jedinstven tip događaja u regionu, na kome je po prvi put – u saradnji sa preko 50 partnera – predstavljeno više od 100 evropskih programa. Događaj koji je trajao šest dana fizički je posetilo 2000 ljudi, a program je onlajn pratilo 3500 posetilaca. Inovativna karakteristika bila je upravo hibridni oblik događaja: oni koji nisu bili u prilici da fizički dođu – pratili su onlajn. To je omogućilo domet širom Srbije obezbeđujući dostupnost informacija svima.