Home [treninzi] RYCO trening za pripremu projekata za organizacije civilnog društva iz Srbije

RYCO trening za pripremu projekata za organizacije civilnog društva iz Srbije

200
0

Lokalna kancelarija Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u Srbiji otvara poziv za učešće na treningu za podizanje kapaciteta u pripremi projekata mobilnosti, regionalne saradnje, pomirenja i aktivizma mladih na Zapadnom Balkanu, za predstavnike-ce organizacija civilnog društva iz Srbije. Trening se realizuje uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.
Regionalna kancelarija za saradnju mladih je nezavisni međuvladin mehanizam uspostavljen u cilju promocije duha pomirenja i saradnje između mladih na Zapadnom Balkanu kroz programe omladinskih razmena. U okviru svog rada, RYCO podržava projekte koji doprinose pomirenju u regionu kroz povećanje mobilnosti mladih, saradnje i aktivizma. Kako bi što više zainteresovanih imalo priliku da se odazove na RYCO i slične pozive za podnošenje predloga projekata, RYCO organizuje trening za sticanje veština u ovom domenu. Smernice i alati predstavljeni na treningu olakšaće zainteresovanim predstavnicima i predstavnicama OCD apliciranje na šesti RYCO poziv za projektne predloge, koji će biti otvoren u novembru 2024. godine.

DATUM TRENINGA: 23 – 26. avgust 2024. godine
MESTO ODRŽAVANJA: Hotel Kraljevi Čardaci, Stefana Prvovenčanog 79, Kopaonik

ČEMU JE TRENING NAMENJEN:
Opšti cilj treninga je da unapredi znanje i ojača kapacitete organizacija civilnog društva da samostalno i uspešno pripremaju predloge projekata, uz poštovanje principa inkluzivnog učešća
mladih i rodne ravnopravnosti. Kroz četvorodnevni trening, učesnici-e će dobiti teorijsku osnovu, kao i priliku da praktično i samostalno u manjim grupama rade na razvijanju elemenata univerzalnih u projektnim aplikacijama – od obrazlaganja opravdanosti ideje, preko postavljanja ciljeva i aktivnosti, do formiranja realističnog budžeta i promišljanja odnosa sa javnošću. Pored toga, učesnici-e će se upoznati sa konceptima interkulturalnog dijaloga i izgradnje mira i pomirenja, participacije mladih, kao i mogućnostima uspostavljanja partnerstava u regionu. Svi učesnici-e dobiće i specijalizovan Priručnik za pripremu predloga projekata kao i participativnu društvenu igru za uključivanje mladih u osmišljavanje predloga projekata. Učesnici-e će tokom treninga koristiti ova dva alata koja su razvili RYCO i OEBS Misija u Srbiji za razumevanje procesa pripreme projekata.

Trening se izvodi na srpskom jeziku. Jedan od uslova za apliciranje na otvorene pozive Regionalne kancelarije za saradnju mladih je da predlog projekta bude napisan na engleskom jeziku. Poznavanje engleskog jezika se zato očekuje od odabranih učesnika-ca treninga.

KOME JE TRENING NAMENJEN:
Trening je namenjen predstavnicima-ama organizacija civilnog društva, koji nemaju, ili imaju vrlo malo iskustva u pripremi predloga projekata i njihovom izvođenju. Kriterijumi o kojima će se voditi računa prilikom selekcije učesnika-ca su sledeći:
PREDSTAVNICI-E ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
→ Koji-e planiraju da vode proces/pišu predlog projekta ispred svoje organizacije
→ Koji-e su motivisani da unaprede svoje znanje i veštine za pisanje projekata i mogu se posvetiti učešću na treningu u celosti
→ Koji-e ne poseduju ili poseduju ograničeno iskustvo kao nosioci ili partneri regionalnih projekata
→ Koji-e do sada nisu bili nosioci ili partneri projekta koji je finansiran od strane RYCO
→ Posebno se ohrabruju organizacije civilnog društva iz manjih i/ili multietničkih sredina
→ Posebno se ohrabruju OCD zainteresovane za apliciranje na RYCO otvoreni poziv za predloge regionalnih omladinskih projekata

KAKO SE PRIJAVITI ZA UČEŠĆE:
Prijavljivanje za učešće traje do 9.8.2024. u 23:59. U ime jedne organizacije može se prijaviti isključivo jedna osoba. Prijave se vrše popunjavanjem formulara na linku:
https://forms.gle/LjPruQowM8rUWbE3A.

Troškovi prevoza i smeštaja su pokriveni od strane organizatora.
Odabir učesnika-ca biće vršen na osnovu kriterijuma navedenih u ovom pozivu, a uz poštovanje rodnog i geografskog balansa. Za učešće na treningu biće odabrano 15 osoba. Rezultati selekcije biće objavljeni do 14.8.2024.

KONTAKT:
Za dodatna pitanja i nedoumice možete se obratiti Ivani Markulić Stanković iz RYCO lokalne kancelarije u Srbiji na ivana.markulic@rycowb.org .