Home [njuz] OECD: Srbija zaostaje u obrazovanju

OECD: Srbija zaostaje u obrazovanju

45
0

 Prema prelimiranim podacima, Srbija je rangirana na 41. mestu, u delu tabele koji, kako se navodi, "statistički znatno zaostaje za prosekom OECD-a". U poređenju sa Finskom, koja je prikupila 563 poena, Srbija je rangirana sa 436 poena. Od republika bivše Jugoslavije, Slovenija je na tabeli 12, Hrvatska 26, a Crna Gora je na 48. mestu, sa 412 poena.

Učenici iz Srbije nalazili su se pri dnu tabele i u istraživanju PISA iz 2003. godine, koje je tada obuhvatilo 41 zemlju. Oni su te godine, kada je Srbija prvi put učestvovala u projektu PISA, bili rangirani od 33. do 37. mesta.

Studiju je među više od 400.000 srednjoškolaca u 57 zemalja sprovela Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa ciljem da ustanovi efikanost obrazovnih sistema u svetu.

OECD istraživanje sprovodi svake tri godine, a ovaj izveštaj obuhvata zemlje koje objedinjuju gotovo 90 odsto svetskog društvenog proizvoda.

Finski učenici zauzeli su prvo mesto, a odmah za Finskom slede Hongkong i Kanada. U gornjem delu tabele nalaze se još i Tajvan, Estonija, Japan, Novi Zeland i Australija.

SAD se nalaze na 29. mestu, Rusija na 35, a Italija na 36. mestu, dok nove članice EU Bugarska i Rumunija zauzimaju 42. i 47. mesto.

{YouTubeVideo id=BqEYlbZkxY4}

Kometarišući rezultate testa PISA, generalni sekretar OECD-a Anhel Gurija izjavio je da je to oruđe koje pomaže vladama u donošenju odluka u vezi sa obrazovnom politikom.

"U današnjoj kompetitivnoj globalnoj ekonomiji, kvalitetno obrazovanje je jedno od najvrednijih dobara koje društvo i pojedinac mogu da poseduju", rekao je Gurija.

U tom svetlu, dodao je generalni sekretar, "PISA je mnogo više od pukog rangiranja. Reč je o tome u kojoj meri obrazovni sistemi pripremaju mlade ljude za sutrašnjicu. Prvo i najvažnije, ona ukazuje zemljama gde leže njihova snaga i njihove slabosti".

Izvor:B92