Home [njuz] Nedostatak pluralizma na izborima za studentske parlamente

Nedostatak pluralizma na izborima za studentske parlamente

117
0

Krovna organizacija mladih Srbije istraživala je učešće studenata i studentkinja na izborima za studentski parlament na državnim fakultetima širom Srbije: procenat izlaznosti, demokratičnost i pluralizam u prethodnom izbornom ciklusu.

Izbori za studentski parlament, koji podstiču aktivizam mladih i njihovo uključivanje u donošenju odluka, prilika su da se čuje glas studenata i studentkinja, kako bi se omogućio njihov uticaj na studentski standard i kvalitet obrazovanja.

KOMS je poslao zahteve za pristup informacijama od javnog značaja svim državnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji.

Ukupno je 70% fakulteta odgovorilo u zakonskom roku, a na osnovu analize dobijenih

informacija, možemo zaključiti da:

  • prosečna izlaznost studenata na izbore za studentski parlament na njihovim fakultetima iznosi 13,99%;
  • najmanja izlaznost zabeležena je na Univerzitetu u Beogradu i iznosi 7,72%;
  • od ukupnog broja fakulteta koji su nam dostavili odgovore, 58% ima registrovanu samo jednu studentsku organizaciju na fakultetu u skladu sa Zakonom o studentskom organizovanju;
  • prosečan broj organizacija i/ili neformalnih grupa koji podnosi listu za kandidaturu se kreće oko 1;
  • na 72% fakulteta koji su dostavili odgovor, neformalne grupe nisu učestvovale na izborima;
  • na 16,9% fakulteta na izborima nije učestvovala nijedna studentska organizacija, niti neformalna grupa.

Glavni uzrok ovakvih podataka je neadekvatnost propisanih rešenja u Zakonu o studentskom organizovanju.

Zaključujemo da na većini fakulteta nema pluralizma i studenti i studentkinje kao opciju imaju samo jednu organizaciju ili neformalnu grupu, koja je sakupila 10% potpisa od ukupnog broja studenata sa pravom glasa. U najvećem broju slučajeva, veći broj potpisa je potreban za kandidaturu neformalne grupe u odnosu na celokupnu izlaznost na izbore.

Dodatno, iako postoje zakonski mehanizmi da studenti učestvuju u odlučivanju, na osnovu gore navedenih podataka, možemo da zaključimo da su reprezentativnost studenata i legitimitet odluka njihovih predstavnika veoma upitni.

Sa ciljem unapređenja studentske participacije, demokratičnosti i legitimiteta studentskih izbora, Krovna organizacija mladih Srbije kreirala je priručnik „Koraci ka aktivnoj studentskoj zajednici“, u kome pruža argumente i korake zašto je važno da se studenti udružuju ili priključuju već postojećim studentskim organizacijama, informišu o njihovom radu ali i da glasaju na izborima za studentski parlament u okviru svoje visokoškolske ustanove.

Takođe, na kraju priručnika nalaze se i preporuke za unapređenje Zakona o studentskom organizovanju ili njegove primene.

Ceo priručnik pogledajte ovde.

Na većini fakulteta, novi izbori za studentski parlament biće održani u prvoj polovini aprila 2024. godine. KOMS će vršiti monitoring i ovih izbora.