Home [njuz] Uspešno završeno deveto po redu svetsko takmičenje u rešavanju poslovne studije slučaja...

Uspešno završeno deveto po redu svetsko takmičenje u rešavanju poslovne studije slučaja Belgrade Business International Case Competition 2024

95
0

U subotu, 9. marta 2024. godine zvanično je završeno deveto izdanje svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja, Belgrade Business International Case Competition 2024 (BBICC 2024).

 

Tokom minule nedelje, ukupno 100 studenata sa 20 renomiranih univerziteta iz celog sveta rešavalo je tri studije slučaja. BBICC takmičenje održano je u periodu od 3. do 9. marta u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka (FON). U ovom odabranom društvu, svoje mesto je zaslužio i Univerzitet u Beogradu koji su predstavljali studenti sa FON-a.

 

Prvu kraću studiju slučaja, koju su studenti radili 5 sati, zadala je kompanija koja je vodeći proizvođač konditorskih proizvoda na teritoriji Zapadnog Balkana, Jaffa Crvenka, a zadatak je bio odabrati određeni proizvod kompanije i na inovativan način implementirati isti na tržište države odakle je i sam univerzitet.

 

Drugu, takođe petočasovnu studiju slučaja, zadala je kompanija REHAU, kompanija koja se profilisala kao vodeći proizvođač inovativnih polimernih proizvoda i sistema, a bilo je potrebno definisati adekvatnu društveno odgovornu strategiju koja će kompaniji pružiti dodatnu vrednost u budućnosti i u koju su utkane glavne vrednosti REHAU kompanije.

 

Treću, veliku studiju slučaja, zadatu od strane Fonda za nauku Republike Srbije studenti su rešavali 24 sata.

 

Cilj Fonda za nauku je obezbeđivanje podrške i uslova za kontinuirani razvoj naučno-istraživačkih i razvojnih aktivnosti u Republici Srbiji, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju

 

Studenti su imali zadatak da detaljno istraže trenutnu saradnju Fonda i industrije kao i postojeće programe samog Fonda i predlože način na koji saradnja može da se poboljša. Dodatni zadatk bio je da predlože strategiju implementacije odgovarajuće AI tehnologije u zdravstveni ili poljoprivredni sektor.

 

Timovi studenata su imali priliku da svoja rešenja prezentuju pred stručnim žirijem sačinjenim od industrijskih eksperata, konsultanata i predstavnika državne uprave. Nakon čega su se četiri najbolja tima, po ukupnim bodovima sakupljenim na sve tri studije slučaja, plasirala u finale.

 

Ceremoniju zatvaranja otvorila je predsednica organizacionog tima BBICC-a 2024, Isidora Marković, koja je podsetila na ključnu vrednost BBICC-a – podsticanje ideja najvećih svetskih talenata i zahvalila se svima na nezaboravnoj nedelji.

 

Nemanja Jevtović, predsednik Profesionalnog upravnog odbora BBICC-a, čestitao je svim takmičarima na uspešnom rešavanju studija slučaja, istakavši da je ovo jedna od najzahtevnijih studija sa kojom se susreo u dosadašnjoj karijeri. On je imao tu čast da proglasi najboljeg prezentera ovog takmičenja. Titulu najboljeg prezentera ponela je Amina Shafeek-Horton, University of Southern California.

 

Vladimir Crnojević, osnivač i direktor Instituta BioSens, istakao je kako su rešenja koja su čuli bila spektakularna i kako svako od takmičara treba da se oseća kao pobednik. Nakon toga, proglasio je tim koji je osvojio treće mesto: National University of Singapore iz Singapura.

 

 

Prof. dr Miroslav Trajanović, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija istakao je da je ponosan što je deo ovakvog projekta, a zatim je proglasio drugoplasirani tim: University of Southern California iz SAD.

 

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, obratila se prisutnima uz tople reči zahvalnosti pritom istaknuvši značaj rešavanja studije slučaja za samo Ministarstvo kao i za Fond za nauku. Takođe, napomenula je da će u narednom periodu biti izvršena evaluacija svih rešenja koja su studenti predložili i koja će potencijalno moći da budu implementirana u budućnosti.

 

Nakon toga, zahvalila se celoj organizaciji BBICC-a, čestitala takmičarima na hrabrosti i predlozima rešenja i proglasila pobednika BBICC-a 2024:  Copenhagen Business School iz Danske.

 

Završnu reč takmičenja dala je prof. dr Vesna Damnjanović koja se zahvalila dekanu Fakulteta organizacionih nauka, prof. dr Milanu Martić kao i svim kolegama sa FON-a na neizmernoj podršci. Takođe je izjavila zahvalnost svim partnerima i prijateljima takmičenja i samom organizacionom timu. Za sam kraj, istakla je gostoprimstvo ljudi koji su učestvovali u organizaciji BBICC-a kao nešto po čemu će svi učesnici pamtiti ovo takmičenje.

 

Više informacija o samom događaju možete dobiti na sajtu www.bbicc.org, kao i na zvaničnim kanalima na društvenim mrežama projekta: Facebook, Instagram, Linkedin.