Home [njuz] Univerzijada 2009: Promocija Beograda i Srbije

Univerzijada 2009: Promocija Beograda i Srbije

47
0

 U prisustvu predsednika Svetske univerzitetske sportske federacije (FISU) Džordža Kilijana, u beogradskom hotelu „Kontinental”, preduzeće UB 2009 je potpisalo ugovore sa 21 direktorom takmičenja koja su u programu 25. letnjih univerzitetskih sportskih igara u Beogradu 2009 (1-12. jul).

U Bangkoku (Tajland) je letos bilo 18 sportova, pre dve godine u Izmiru (Turska) – 15, a Beograd će sa 21 sportom postati rekorder.
Generalni direktor preduzeća UB 2009 Siniša Jasnić je rekao da je „ponosan što je jubilarna univerzijada dobila vrhunske profesionalce” i dodao:

– Blizu 1.300 ljudi biće profesionalno angažovano u organizaciji Univerzijade 2009. Hvala gospodinu Kilijanu što nam je ukazao poverenje, a mi obećavamo da će se Beograd i Srbija predstaviti u najboljem svetlu.
Kroz dve godine, u našem glavnom gradu, faktički ćemo organizovati 21 šampionat. Siguran sam da ćemo to dobro uraditi i da će to biti najbolje organizovana univerzijada.

Džordž Kilijan je zahvalio direktorima takmičenja što su svoja organizatorska umeća stavili u službu Univerzijade 2009:
– U Beogradu sam srdačno dočekan. Jutros sam imao prijatan razgovor sa svojim prijateljem, potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem koga sam uverio da je sve pod kontrolom. Sada upoznajem ljude koji će, uz volontere, podneti najveći teret u organizaciji.

Rekli su mi da će biti 15.000 volontera što ohrabruje. Bez te dve stvari – direktora takmičenja i volontera – svi možemo da idemo kući, jer bez njih nema univerzijade.

Da bi pokazao koliko su direktori takmičenja važni, Kilijan je ispričao jedan događaj uoči prethodne Univerzijade u Bangkoku:
– Kad su mi prošle godine javili iz Bangkoka da je tamo bio vojni puč moram da priznam da mi je ruka zadrhtala.
Ali, Tajlanđani su pametni ljudi. Zadržali su sve direktore takmičenja jer su znali da su oni ključ dobre organizacije. Zato hvala vama koji ste se danas prihvatili tog posla.

Do jula 2009. mi ćemo se već pobratimiti. A ja garantujem da će čitava Evropa i svet znati za Beograd i Srbiju.

Predsednik FISU-a je kupio svoje domaćine šarmom i otvorenošću, a nekoliko puta ih je i zasmejao. Ispričao je da se letos u Bangkoku sprijateljio s jednim volonterom koji je pomagao njemu i njegovoj supruzi, i da su ostali u kontaktu.
– Budite volonter mojoj supruzi i meni. To iskustvo sigurno nećete zaboraviti – rekao je kroz osmeh Kilijan, pozivajući građane Srbije da se uključe u organizaciju Univerijade 2009.

Kilijan: Bora Stanković je bog

Sa predsednikom FISU-a Džordžom Kilijanom (Amerikanac, rođen 1924.), koji je bio predsednik Svetske košarkaške federacije (FIBA) od 1990. do 1998, imali smo kratak košarkaški razgovor.
Da li ste se videli sa Borislavom Stankovićem (rođen 1925, generalni sekretar Fibe od 1976. do 2002.)?
– Da, normalno. Sinoć smo zajedno večerali.

Šta mislite o njemu?
– Bora Stanković je bog!

Šta pod tim mislite?
– Mislim da je malo takvih ljudi. Znamo se duže od pola veka, negde od početka pedesetih godina. Uvek je bio sto odsto posvećen košarci. Zaista ga smatram ocem svetske košarke jer ona danas ne bi bila ono što jeste da nije bilo njega.

Jasnić opet potpredsednik EUSA

Siniša Jasnić, direktor preduzeća Univerzijada Beograd 2009 izabran je za potpredsednika Evropske univerzitetske sportske asocijacije u drugom mandatu.
U narednom četvorogodisnjem mandatu, evropskom asocijacijom će predsedavati Alberto Gvaltijeri.

Domaćin devete generalne skupštine EUSA, održane u Beogradu u okviru nedelje svetskog i evropskog studentskog sporta, bio je Univerzitetski sportski savez Srbije.
”EUSA, blisko sarađujući sa FISU, ima za cilj da održava i razvija komunikaciju među nacionalnim sportskim univrzitetskim federacijama, a služi i kao model za četiri kontinentalne federacije u svetu’, rekao je počasni gost, Džordž E. Kilijan, predsednik Međunarodne federacije univerzitetskog sporta (FISU).

„Zadovoljstvo mi je što su za lidere ove organizacije izabrani iskusni i privrženi profesionalci koji će u naredne četiri godine dati veliki doprinos razvoju univerzitetskog sporta u Evropi“.

EUSA, organizacija 39 nacionalnih univerzitetskih sportskih federacija evropskih zemalja, osnovana je 1998. godine u Beču, a sedište joj je u Ljubljani.

Izvor:B92