Home [konkursi] Otvoren je poziv za dodelu mikrograntova

Otvoren je poziv za dodelu mikrograntova

91
0

Vikimedija Srbije i ove godine raspisuje konkurs za dodelu sredstava u cilju realizacije projekata iz oblasti slobodnog znanja i kulture. Ovaj konkurs je posvećen projektima manjeg obima, koji imaju potencijal da postanu dugoročni i održivi. Rok za prijave je do 22. februara 2024. godine.

Mikrograntovi su grantovi u iznosu do 500 evra i dodeljuju se jednom godišnje. Кako je reč o projektima manjeg obima, idealna su prilika za sve nove volontere i volonterke koji žele da se bolje upoznaju sa Vikipedijom, ali i drugim Vikimedijinim projektima. Ako ste dosad učestovali na našim događajima i bili deo akcija, i sada želite da pokrenete samostalni projekat ili ukoliko imate potpuno novu ideju, ohrabrujemo vas da je predstavite u formularu za podnošenje projekta, a mi ćemo je rado pregledati.

Čak i ako nemate iskustva u pisanju članaka i uređivanju Vikimedijinih projekata, nemojte se obeshrabriti, jer možete dobiti besplatnu obuku. U slučaju da niste ranije pisali projekte i niste sigurni kako se to radi, tokom trajanja konkursa možete se konsultovati sa predstavnicima Vikimedije Srbije..

Pri pisanju predloga projekta imajte u vidu da je najvažnije da se ciljevi projekta poklapaju sa ciljevima i strategijom Vikimedije Srbije, odnosno da vaše aktivnosti podrazumevaju obogaćivanje nekih od Vikimedijinih projekata slobodnog znanja, poput Vikipedije, Vikiknjiga, Vikirečnika, Vikizvornika, Vikivesti, Vikicitata.

Кroz novi ciklus mikrograntova, pozivamo vas da nam predstavite svoje ideje o stvaranju i širenju slobodnog sadržaja. Prijave mogu podneti pojedinci, institucije, nevladine organizacije, organizacije koje se bave neformalnim obrazovanjem ili one koje dele zajedničke ciljeve sa Vikimedijom Srbije. Imajte u vidu da je reč o projetkima manjeg obima, te da je gornja granica traženih sredstava 500 evra po projektu.

Sa kojom idejom mogu da se prijavim?

Najpre posetite deo sajta Vikimedije Srbije namenjenog projektima, kako biste stekli bolji uvid u to šta je ono na čemu mi radimo i kako vi možete da doprinesete. Ukoliko imate ideju za projekat, ali niste sigurni da li je ideja u skladu sa našom misijom, preporučujemo da pogledate strategiju naše organizacije i obratite pažnju na oblasti u okviru naših strateških fokusa:

Prikupljanje slobodnog sadržaja koje ima za cilj umnožavanje slobodnog materijala različitih formata kroz raznolike aktivnosti i projekte organizacije. U okviru ovog usmerenja, organizacija će imati nekoliko strateških linija na kojima će raditi u okviru Obrazovnog, GLAM programa i Programa raznolikosti. Neki od strateških ciljeva su jačanje Vikimedijinih projekata u obrazovnom sistemu, u akademskoj zajednici i u institucijama kulture, sa naglaskom da će alati i sadržaj biti još više dostupni i pristupačni. Takođe je tu i raznolikost u pogledu urednika i sadržaja, koja će se prožimati kroz brojne aktivnosti. 
Saradnja i umrežavanje sa drugim organizacijama i institucijama za koju verujemo da je neophodna u cilju razvoja organizacije i iskorišćavanja zajedničkih ciljeva i resursa zarad dosezanja do što većeg broja ljudi i ostvarivanja dobrih rezultata. Saradnje se najpre odnose na zajedničko uvećavanje i promociju Vikipedije i drugih Vikimedijinih projekata.
Podrška zajednici predstavlja širok spektar aktivnosti koje se realizuju u cilju pružanja potpore članovima i članicama zajednice Vikimedije. Ovaj fokus ima nameru da omogući širenje mreže volontera Vikimedije Srbije, da poveća saradnju između Vikipedijanaca i Vikimedijanaca, kao i da umreži zajednicu u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva. Кroz podršku zajednici teži se i ka većoj decentralizaciji aktivnosti i saradnji sa volonterima i organizacijama iz cele Srbije. 

Ukoliko i dalje imate nedoumice, slobodno nas kontaktirajte i rado ćemo vam pojasniti mogućnosti realizacije.

Кako da pošaljem predlog?

Obrazac za predloge projekata možete preuzeti na ovom linku i popunjenog ga poslati na grants@vikimedija.org. Ukoliko vam je potrebna konsultacija prilikom popunjavanja obrasca, pišite nam. Obrazac se ne popunjava onlajn već se preuzima i popunjen šalje na navedenu mejl adresu.
Ciljevi projekta moraju biti u vezi sa slobodnim znanjem i rezultati moraju biti objavljeni pod slobodnom licencom.
Predloge nam dostavite najkasnije do 22.02.2024. godine u ponoć.
Svi podnosioci projekata će do 8. marta biti obavešteni o ishodu.

Napomena: Imajući u vidu da je Vikimedija Srbije volonterska organizacija i da na projektima rade dobrovoljci koji ne dobijaju novčanu naknadu, kroz konkurs za dodelu mikrograntova se ne praktikuje isplata honorara. Dozvoljeni i nedozvoljeni troškovi navedeni su u okviru formulara.

Vremenski okvir realizacije:

22 02.2024 – Rok za slanje projektnih predloga i početak selekcije.
04.03.2024 – Rezultati prvog kruga selekcije
07.03.2024 – Rok za revidiranje predloga projekata.
08.03.2024 – Кonačni rezultati konkursa
25.03.2024 – Početak realizacije projekata.
15.12.2024 – Završetak realizacije projekata.
januar 2025 – Dostavljanje završnih izveštaja.

Verujemo da ćete biti kreativni i puni ideja za nove viki poduhvate. Unapred se radujemo vašim predlozima.

Obaveštenje o obradi podataka o ličnosti:

Obaveštenje o obradi podataka o ličnosti sadrži informacije o tome kako Udruženje Vikimedija Srbije obrađuje vaše podatke o ličnosti prilikom učestvovanja na konkursima za finansiranje i realizaciju volonterskih projekata. Ovo Obaveštenje je namenjeno fizičkim licima i to:

Licima koja neposredno učestvuju na konkursima Udruženja;
Licima koja predstavljaju organizacije koje učestvuju na konkursima Udruženja (zastupnici, zaposleni i sl.);
Licima koja predstavljaju partnerske organizacije;
Licima na koja se projekat odnosi/u čiju korist se projekat realizuje.