Home [akcija] Poziv za Youth Rights Talks 2023 – Ne gazi cveće! 📢// Prijave...

Poziv za Youth Rights Talks 2023 – Ne gazi cveće! 📢// Prijave su u toku

119
0

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava vas poziva da se prijavite za Youth Rights Talks 2023, koji se ove godine održava 15.11. u Beogradu pod sloganom NE GAZI CVEĆE. Cilj događaja, koji se ove godine održava šesti put, je da mladima pruži prostor da kroz govor slobodno iznesu i izraze svoje stavove o aktuelnim društvenim problemima, da se sagleda i čuje perspektiva mladih, njihovi pogledi, mišljenja, inicijative, kao i lične priče.

🎓 Centralna tema YRT2023 je pravo na obrazovanje i pristup obrazovanju, obrazovni sistem i institucije, različiti oblici obrazovanja, od mirovnog obrazovanja pa do obrazovanje o ljudskim pravima, zatim kriza u obrazovanju, kao i uloga obrazovanja u krizi.

🔔 Ova godina je posvećena obeležavanju 75. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima koja upravo definiše pravo na obrazovanje kao jedno od osnovnih ljudskih prava. Godinu za nama obeležili su i izazovi u oblasti obrazovanja ispraćeni reakcijama nadležnih institucija koje nisu uspele u potpunosti na njih da odgovore, kao i problem u komunikaciji različitih aktera u ovoj oblasti. Nepoverenje u institucije, kao i zabrinutost i strah u vezi sa bezbednošću u školama, i dalje su prisutni. Ovakva društvena klima je iznedrila jasnu potrebu za adekvatnom reformom obrazovnog sistema.

✊🏼 Zato će ovogodišnji YRT obeležiti participativni proces, koji će voditi mladi, kako bismo zajednički definisali kakvu to promenu u obrazovanju želimo, a onda i počeli za nju da zagovaramo, zajedno sa donosiocima odluka, radnicima i radnicama u formalnom i neformalnom obrazovanju, akademskom zajednicom, predstavnicima i predstavnicama civilnog sektora i drugim mladim ljudima.

🕚  Kada i gde?

Youth Rights Talks 2023 se održava 15.11.2023. u prostoru Karbon u Beogradu (ulica Severni bulevar 6A) sa početkom u 10.30h.

👉 Na događaju možete učestvovati kao:

  • Govornik/Govornica
  • Aktivna publika

📢  Rok za prijavu je do 9.11. putem linka: https://forms.gle/Zo2SsYYSubVJaTvY9

🔎 Više informacija o samom događaju, prijavi i propozicijama govora možete pronaći u prilogu. Za sva pitanja i nedoumice možete nam pisati na ovaj mejl.

Organizator događaja je Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji. Događaj je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i Ministarstva turizma i omladine. Događaj je deo programa aktivnosti „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“.

*Stavovi izneti u tekstu poziva ne odražavaju nužno zvanične statove EU, Ministarstva turizma i omladine i Ujedinjenih nacija u Srbiji. Sadržaj teksta poziva je isključiva odgovornost Beogradskog centra za ljudska prava.

Vidimo se na Youth Right Talks-u! 📢

Veliki pozdrav od Omladinskog tima 🙌