Home [njuz] Vizne olakšice

Vizne olakšice

40
0

 Učenici i studenti koji idu na studijska putovanja u zemlje EU već krajem ove godine vize će dobijati besplatno na osnovu dogovora koji su juče postigli Evropska komisija i delegacija Vlade Srbije.
Osim studenata, vize na duži period i sa više ulazaka, ali i uz bitno smanjenu dokumentaciju, ambasade EU zemlja izdavaće i profesorima, naučnim radnicima, zvaničnicima verskih zajednica, samostalnim privrednicima, penzionerima, novinarima i još nekim kategorijama stanovništva.

Evropska komisija u velikoj meri izašla je u susret zahtevima pregovaračkog tima Srbije pa je, osim proširenja liste kategorija građana koji će lakše dolaziti do viza, dogovoreno da i cena viza od 35 evra ostane nepromenjena i jednaka u svim ambasadama zemalja šengenskog sistema. Glavni dokumenti za izdavanje viza uz olakšanu proceduru biće dokaz o statusu podnosioca zahteva i pismo ili dokaz da sa opravdanom namcrom putuje u EU.

Šefica Kancelarije EU Tanja Miščević najavila je da će sporazum verovatno biti parafiran u aprilu, zatim potpisan na jesen, a da bi krajem godine trebalo da zaživi u praksi.

Delegacija Srbije je u Briselu razgovarala i o sporazumu o readmisiji.