Home [njuz] Studenti napustili sednicu Saveta

Studenti napustili sednicu Saveta

43
0

 Beograd — Pet studenata, članova Saveta Univerziteta u Beogradu, napustilo je danas sednicu tog tela u znak protesta.Razlog napuštanja sednice je što je predsedavajući Živan Lazović predložio izjašnjavanje o stavu Odbora za statutarna pitanja da se master i diplomirani mogu izjednačiti samo po stečenim pravima.

Lazović je predložio da se prisutni izjasne o saopštenju Odbora u kome je autentično tumačenju Zakona o visokom obrazovanju a prema kome se master i diplomirani ne mogu izjednačiti po statusu nego po stečenim pravima.

Izjašnjavanje o saopštenju je direktno kršenje propisa, ocenio je za agenciju Beta Goran Minić, jedan od studenata koji su napustili sednicu i dodao da su studenti takvu odluku doneli i zbog načina na koji je vođena sednica.

Prema njegovim rečima, na ranijim sednicama Saveta saopštenja rektora ili drugih članova tog tela data u usmenoj ili pismenoj formi su samo "primana k znanju".

"Mi smo napustili sednicu i ostajemo pri tom stavu", kazao je Minić i naveo da Savet bez obzira na odluku studenata ima kvorum za rad.

On je izjavio da će dalji potezi studenata zavisiti od sutrašnje sednice Senata Univerziteta u Beogradu na kojoj bi to telo trebalo da zauzme stav o kriterijumima za upis na doktorske studije, ali i o izjednačavanju statusa diplomirani i master.

Minić je agenciji Beta rekao da nije optimista u pogledu pozitivnog ishoda, po studente, sednice Senata i dodao da se "iza cele priče krije pokušaj fakulteta da upisom studenata na master studije zarade novac".

Kazao je da studenti ostaju pri zahtevima za izjednačavanje statusa diplomirani i master, kao i da na putu do tog cilja razmišljaju i o obraćanju Ustavnom sudu i o protestima kao radikalnijem vidu izražavanja nezadovoljstva.

Pre izlaska studenata sa sednice Saveta univerizteta, to telo je odlučilo da formira radnu grupu od sedam članova koja će raditi na pripremi stavova Saveta u vezi sa najavljenim izmenama Zakona o visokom obrazovanju i odlukama o finansiranju Univerziteta u sklopu prprema za usvajanje predloga budžeta srbije za 2008. godinu.

Izvor: Beta