Home [njuz] Za idealan odmor između dva ispitna roka

Za idealan odmor između dva ispitna roka

482
0
Fotografija preuzeta sa Freepik-a

„Samo da se završi ispitni rok, pa kako bude” – jedna je od rečenica koju ovih dana najčešće izgovarate, ali i čujete od kolega i koleginica, bez obzira na kom fakultetu studiraju. Što duže traje priprema ispita, toliko više priželjkujete odmor. I zaista, vreme je kao stvoreno za uživanje sa društvom van kuće, u prirodi, čim se upiše poslednja ocena u indeks. Preporučujemo da period gledanja u knjigu u polu-zamračenoj sobi ostavite iza sebe do narednog ispita i da pročitate preporuke zašto je dobro izaći na sunce, otići na more, u park ili na šetalište, u zavisnosti od toga gde ćete se odmarati ovog leta.


Fotografija preuzeta sa Freepik-a

Morske radosti

Ukoliko ste u mogućnosti, otputujte na more makar na nekoliko dana. Morska voda je zaista dragocena – naučno je dokazano da doprinosi boljem zdravlju i generalno dobrom opštem stanju organizma. Obavezno se isplivajte, kako biste ispravili kičmu od dugog sedenja. Osim slane vode, prijaće vam i energija primorskog mesta, uživanje na plaži i večernje šetnje obalom. Nemate svaki dan priliku da hodate bosi po pesku i osluškujete šum talasa, pa bi bila prava šteta da to ne iskoristite.

Za opuštanje na plaži tokom dana vam nije potrebno mnogo stvari. Sve dok ima dobrog raspoloženja, neće vam ništa nedostajati. Udobno se namestite na ležaljci, namažite se zaštitnim faktorom, slušajte omiljenu pesmu i primetićete kako se osmeh sam od sebe ocrtava na vašem licu.

Kuliranje u parku

Ako ostajete u našoj zemlji i odlučili ste da vaš odmor provedete ne radeći „ništa” i ne razmišljajući ni o čemu, onda je idealna opcija za vas da se sami ili sa društvom smestite u hladu gradskih parkova. Preporučuje se da makar jedan dan izdvojite za mir i tišinu u prirodi, jer se tako obnavlja preko potrebna energija. Dovoljna vam je prostirka, nešto hrane i dobra kafa, i tako možete provesti veći deo dana izležavajući se, u potpunom zenu.

U Beogradu možete pronaći prelepa mesta na kojima ima hlada, a među njima su bajkoviti Hajd park na padinama Topčiderskog brda, Park prijateljstva na Ušću u blizini spomenika „Večna vatra” gde je uvek tiho i mirno, kao i Zvezdarska šuma, divna oaza gradskog zelenila. U Novom Sadu nemojte propustiti odlazak u zaštićeno prirodno dobro – Dunavski park, sa preko 250 biljnih vrsta, ali ni Limanski park podunavskog pejzaža uklopljenog u gradsku sredinu. Niš je čuven po parku Čair, okruženom stablima jablanova, topola i ponekog platana, kao i po prostranom parku Svetog Save u opštini Medijana, jednoj od najlepših četvrti grada. Veliki park je omiljeno mesto Kragujevčana za odmor i druženje, ali i Pivarski park, koji je nedavno očišćen i sređen.


Fotografija preuzeta sa Freepik-a

Šetališta

Centar grada ili pored vode – svejedno je gde više volite da šetate, sve dok je put otvoren kako biste lagano pustili korak po lepom, toplom danu. Šetnja je svakako preporučljiva, jer je odličan vid rekreacije bez preteranog zamaranja. Na ovaj način, činite dobro svojim leđima, ali i celom telu. Još je bolje ako se šetate u društvu, pijuckate kafu i ćaskate o svakodnevnim temama.

Obiđite nova mesta širom Srbije, istražite široke gradske trgove, ali i skrivena šetališta u prirodi. Sigurno ćete otkriti mnogo toga zanimljivog, a možda i pronaći novu omiljenu lokaciju na koju ćete i ubuduće rado dolaziti. Nekome su draži planinski putevi, neko će radije ići po krivudavom ravničarskom putu, a imajući u vidu geografsku raznolikost naše zemlje, svako će naći šetalište po meri.

Koja god destinacija da vas čeka ove godine ili je možda reč o sve tri navedene, sigurno ćete uživati. Da bi odmor bio potpun, ne zaboravite da ponesete sve što vam treba, a što ne zauzima mnogo prostora – kačket ili šešir, naočare za sunce, laganu knjigu, ali i domaću kafu.

A otkud domaća kafa u prirodi? Zahvaljujući Doncafe 3 sec 2 1 black namenjenoj brzoj i lakoj pripremi, možete uživati u posebnoj mešavini pržene i mlevene arabike i robuste gde god da se nalazite, ako ste pravi ljubitelji kafe. Potrebno je samo da sadržaj kesice prelijete vrućom vodom i dobijate pravu 100% domaću, brzo spremnu kafu, punog ukusa i fino izbalansiranih aroma. I na plaži, i u parku, ali i tokom šetnje – samo je sipajte u termos i spremni ste!

Opustite se u periodu između ispitnih rokova, ponesite svoju dozu optimizma u vidu domaće Doncafé 3 sec 2 1 black kafe i maksimalno uživajte u zasluženom odmoru!