Home [njuz] Preko 200 mladih iz cele Evrope u Novom Sadu na zasedanju Evropskog...

Preko 200 mladih iz cele Evrope u Novom Sadu na zasedanju Evropskog parlamenta mladih Srbije 

157
0

U ponedeljak 7. marta, u Novom Sadu je održana ceremonija otvaranja 95. Internacionalnog zasedanja Evropskog parlamenta mladih. Ovo udruženje mladih u Srbiji deluje već više od 15 godina, i okuplja srednjoškolce i studente koji učestvuju u simulacijama rada Evropskog parlamenta.  Zasedanje okuplja preko 200 učesnika iz cele Evrope, koji će imati priliku da upoznaju Novi Sad i debatuju i uče o glavnim problemima današnjice na nacionalnom i međunarodnom nivou. Ovaj događaj odvija se pod krovnom temom “Premostimo kulturološke razlike” i kao projekat od velikog kulturnog značaja se nalazi i u sklopu zvaničnog programa Evropske prestonice kulture 2022.

“Istorijski gledano, Srbija i region Balkana predstavljaju most između različitih kultura Zapada i Istoka. Posledica ovoga jeste da su Srbi bili izloženi brojnim tradicijama, jezicima, kao i kulturnim nasleđima, koje su našu kulturu učinili prilično raznolikom. Nažalost, gde postoje različitosti, postoji i prostor za konflikt. Regiju Zapadnog Balkana prati bolna istorija nerazumevanja i nepoštovanja različitosti, ali danas se mnogo ulaže u prevazilaženje ovih izazova na evropskom putu celog regiona. Razumljivo, postoji interesovanje šire evropske zajednice da učestvuje u ovom procesu pomirenja i saradnje, a mi smatramo da su mladi ključan deo tih procesa. Želimo da budemo prvi u redu da prihvatimo međunarodnu saradnju kroz ovaj projekat i osnažimo interkulturalni dijalog. Na ovoj konferenciji smo okupili oko 200 mladih ljudi iz cele Evrope kako bi proslavili svoju kulturu, ali sa poštovanjem i razumevanjem upoznali i druge” poručili su organizatori događaja.

Internacionalno zasedanje traje od 5. do 13. marta, a na ceremoniji otvaranja je okupilo i dugogodišnje partnere, kao i predstavnike civilnog sektora i državne predstavnike, te su prisustvovale i učesnicima se obratile ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček, kao i pomoćnica za omladinu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Dejana Vasić. Dodatno, publici su se obratili i direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji, Norbert Beckmann-Dierkes, predstavnici Regionalne kancelarije za saradnju mladih – RYCO, Regionalnog saveta za saradnju – RCC, kao i Krovne organizacije mladih Srbije – KOMS.