Home [njuz] U slučaju spora Ustavni sud na strani studenata

U slučaju spora Ustavni sud na strani studenata

904
0

 Studentske organizacije nude kompromis upravama univerziteta za rešavanje zbrke koja je nastala izjednačavanjem statusa diplomiranih i mastera – izdavanje uverenja da su zvanja jednaka, bez zamene diploma, ali i bez polaganja dodatnih ispita.Poslanici Skupštine Srbije su u ponedeljak izjednačili diplomirane i mastere

usvojivši autentično tumačenje člana 127 Zakona o visokom obrazovanju. Studentske organizacije smatraju da to znači automatsku zamenu diploma.
Univerziteti, sa druge strane, insistiraju na ispunjenju kriterijuma KONUS-a: kandidat mora da ima završene petogodišnje studije, „opterećenje" mora biti 300 ECTS bodova, a 80 odsto gradiva mora da se podudara.

– Diplomirani građani Srbije imaju pravo da automatski dobiju master i strogi kriterijumi, koje je propisao KONUS, povređuju zakonska načela. Za zamenu diploma potrebno je ispuniti samo najosnovnije kriterijume, poput provere autentičnosti diplome.

Nema dileme da bi, u slučaju spora, Ustavni sud stao na stranu diplomiranih, zbog terorije stečenih prava – kaže za „24 sata" advokat Srđan Stojković.

Suprotan je stav Branka Kovačevića, rektora Univerziteta u Beogradu, koji kaže da je odluka Skupštine da postoji ekvivalencija prava a ne diploma, i da svaki fakultet mora da proceni može li ili ne da zameni diplomu bez dodatnih ispita.

Studenti kažu da su svi koji su stekli VII-1 stepen stručne spreme izjednačeni sa onima koji steknu diplomu mastera što, po njima znači, da oni koji žele mogu da zamene staru sa novom diplomom, bez dodatnih uslova.

Ali predstavnici studentskih organizacija naglašavaju da zamenom svoje diplome za novu diplomu mastera, dosadašnji diplomac ne bi dobio nikakva dodatna ili veća prava, jer su ova dva dokumenta već proglašena ekvivalentnim.
Svi koji su diplomirali prema ranijim propisima, sada mogu pod istim uslovima kao i novi masteri da konkurišu za posao, imaju jednak pristup stručnim ispitima i licencama, pod istim uslovima mogu da upisuju specijalističke i doktorske studije.

– Ne prihvatamo diferencijalne ispite i mogućnost da se diploma mastera stekne na taj način, jer bi to bilo otvoreno kršenje zakona. Ukoliko univerzitetska zajednica bude ignorisala zakon i njegovo tumačenje, mi ćemo pristupiti drugim metodama i tražićemo automatsko izjednačavanje diploma.
Ako treba – i na sudu – kaže Nemanja Stamenčić iz Studentske unije Srbije.

Branko Kovačević, rektor BU, kao i većina dekana, smatra da je Skupština donela odluku da postoji izjednačavanje prava, ali ne i diploma. Svi koji hoće diplomu mastera moraće, kaže rektor Kovačević, da imaju 300 bodova, pa ako treba, i da polažu dodatne ispite.

– To je izjednačavanje po statusu, a zakon propisuje kako se dobija diploma mastera. Ko hoće tu diplomu, mora da ide na svoj fakultet koji će proceniti može li ili ne da mu zameni diplomu.
To će, verovatno, moći da uradi samo mali broj fakulteta, i to za studente koji su skoro diplomirali. Oni koji su diplomirali ranije, ne ispunjavaju zakonske uslove, jer su studirali po potpuno drugačijim planovima i programima – kaže za „Blic“ rektor Kovačević.

Miodrag Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kaže da je stav njegovog fakulteta da prava prethodno diplomiranih studenata moraju biti zaštićena, ali…
– To ne znači izjednačavanje zvanja. Ne mogu oni koji su studirali pre 15 godina da sada dobiju zvanje koje tada nije ni postojalo. Mi nećemo menjati diplome, osim ako ne budemo naterani.

Posle preporuke Konferencije univerziteta Srbije, mi smo pre godinu dana doneli odluku da na osnovu upoređivanja starih i novih programa i opterećenja studenata, diplomirani mogu dobiti diplomu mastera ako polože dva dodatna ispita.
Trenutno imamo oko 500 prijavljenih kandidata koji žele da to urade. Nismo počeli da ih upisujemo jer smo čekali odluku Skupštine – kaže dekan Popović.

Naš sagovornik kaže da ne postoji problem da se svakom ko zatraži izda uverenje koje pominju studentske organizacije.
– Ali novu diplomu dobiće samo oni koji polože dva ispita. Biće drugačije samo ako nas zakon na to natera – naglašava dekan Popović.

Radmila Nedučin – Marinković, rektor Novosadskog univerziteta, kaže da čeka da dobije konačni tekst odluke, ali…
– Stali smo iza stava da se diplomirani i masteri izjednače po pravima, ali ne po zvanju jer je nemoguće izdati nove diplome svima koji su diplomirali na našem univerzitetu.

To bi konkretno značilo da neko ko je već profesor u gimnaziji, advokat ili sudija ne treba dodatno da polaže za master diplomu da bi ostao na poslu. Imaju sva prava kao i masteri, ali, jednostavno, ne mogu dobiti master diplomu.
Zakon bi trebalo protumačiti dodatno i kad je u pitanju status magistara, doktora nauka, ali i onih koji su završili više škole – kaže za „Blic“ dr Radmila Nedučin – Marinković.

I dr Antun Malenica, prodekan za nastavu Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kaže da prava onih koji su ranije diplomirali na fakultetu ničim ne smeju biti ugrožena, ali da zvanje nije isto.

Međutim, na Tehnološkom fakultetu neće biti problema sa izdavanjem master diploma.
– Naše studije traju devet semestara. Ako se tome doda i diplomski rad, svi diplomirani moći će da dobiju i master diplomu. Biće potrebno samo da svi zainteresovani podnesu zahtev – kaže dr Zoltan Zavargo, dekan Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Niški rektor podržava zahteve studenata

– Podržavamo studente koji traže potpuno izjednačavanje diploma. Na kraju, to je usvojeno na sednici Skupštine Srbije. Za tu odluku su glasali svi narodni poslanici. Predložićemo fakultetima da izjednače diplome i da izdaju master diplome bez dodatnih polaganja ispita – kaže prof. dr Radisav Bubanj, rektor Univerziteta u Nišu.

I u Kragujevcu odluka na fakultetima

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Miloš Đuran kaže da je skupštinskom odlukom o izjednačavanju diplomiranih i master zvanja razrešena jednogodišnja dilema.
– Ali odluka ne znači da će master diplome biti izdavane po automatizmu. Ukoliko se utvrdi da postoji razlika između prethodnog i novog nastavnog programa, diplomirani će morati da polažu odgovarajuće ispite – kaže prof. dr Miloš Đuran.

Stav fakulteta o zvanjima

UNIVERZITET U NIŠU:
Elektronski fakultet: nema automatske zamene diploma
Medicinski fakultet: nema automatske zamene diploma
Ekonomski fakultet: nema automatske zamene diploma
Pravni fakultet: nema automatske zamene diploma
Filozofski fakultet: nema automatske zamene diploma
*Odluke još nisu zvanične

UNIVERZITET U NOVOM SADU
Ekonomski fakultet u Subotici: izjednačeni po zvanju samo ukoliko se slaže 80 odsto programa
Filozofski fakultet: nema automatske zamene diploma
Fakultetu tehničkih nauka: većina diplomaca osvojila neophodnih 300 bodova koliko je potrebno za dobijanje master diplome
Pravni fakultet: nema automatske zamene diploma
Tehnološki fakultet: moguća je automatska zamena diploma

UNIVERZITET U BEOGRADU Pravni fakultet: nema automatske zamene diploma
Elektrotehnički fakultet: nema automatske zamene diploma
FON: nema automatske zamene diploma
Mašinski fakultet: moguća je automatska zamena diploma
Hemijski fakultet: nema automatske zamene diploma

UNIVERZITET U KRAGUJEVCU:
Prirodno-matematički fakultet: doneli odluku da se diplomirani studenti bezuslovno izjednače sa masterima
Mašinski fakultet: svi mogu da zatraže uverenje o dobijanju master zvanja, bez polaganja dodatnih ispita
Ekonomski fakultet: čekaju zvaničan tekst skupštinske odluke
Medicinski fakultet: čekaju zvaničan tekst skupštinske odluke
Pravni fakultet: čekaju zvaničan tekst skupštinske odluke
Filološko-umetnički fakultet: čekaju zvaničan tekst skupštinske odluke

Izvor: Blic