Home [njuz] Brže i lakše do viza

Brže i lakše do viza

37
0

 Srbije počela je u ponedeljak, sa nedelju dana zakašnjenja, sednicu na kojoj treba da bude potvrđen sporazum za dobijanje viznih olakšica za državljane Srbije. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić, koji u parlamentu "brani" ovaj propis, izjavio je da će u početku vizne olakšice koristiti samo određene kategorije

poslovni ljudi, lekari, sportisti, novinari, kulturni radnici, naučnici, studenti, učenici, predstavnici verskih zajednica i nevladinih organizacija.

Cena viza ostaje ista – 35 evra, a uvode se besplatne vize za penzionere i decu mlađu od šest godina. Rok za izdavanje vize je deset dana, a u hitnim slučajevima tri dana, precizirao je ministar Jočić. On je objasnio da će procedura za dobijanje viza biti mnogo lakša, podnosilac zahteva za dobijanje vize moraće da dokaže da pripada nekoj od povlašćenih kategorija, vize će važiti duže, a uz zahtev za njihovo dobijanje podnosiće se znatno manje dokumenata.

Pojašnjavajući i važnost Sporazuma o readmisiji, koji takođe treba da bude potvrđen u parlamentu, ministar Jočić je naveo da je njime predviđeno da se u Srbiju vrate srpski državljani koji se bez prava boravišta i urednih dokumenata zateknu na teritoriji neke od članica zemalja EU, osobe koje su preko Srbije ilegalno dospele na teritoriju EU, kao i osobe u tranzitu.

– Do sada je potpisano 18 pojedinačnih ugovora o readmisiji, a ovaj sporazum je, zapravo, opšti okvir na osnovu kojeg će se donositi protokoli sa svakom pojedinačnom zemljom – precizirao je Jočić i naglasio da "nema bojazni od velikog priliva ljudi, a do sada ih je readmisijom obuhvaćeno 18.000".

 

OLAKŠICE
– Ovo je međukorak do potpunog ukidanja viza za naše građane – nagovestio je ministar Jočić. – Lečenje, prisustvo sahranama, posećivanje rođaka – neke su od situacija koje same po sebi podrazumevaju olakšice pri izdavanju vize.

Izvor: Novosti