SEE SMART SMEs – Evropski program razmjene za mlade/buduće preduzetnike

0

Agencija za lokalnu demokratiju nudi boravak u inostranstvu mladim preduzetnicima, u cilju usavršavanja svojeg biznisa ili razrade poslovne ideje, u okviru SEE SMART SMEsprojekta u 12om ciklusu Evropskog programu razmjene za preduzetnike.

Cilj projekta jeste podsticanje razmjene iskustava i ideja, umrežavanja i otkrivanja novih tržišta za nove preduzetnike, koji će kroz rad u periodu od 1 do 6 mjeseci sa iskusnim preduzetnicima biti u prilici da osvajaju vještine za uspješno vođenje malih/srednjih preduzeća.

Učešćem u projektu pruža se jedinstvena prilika novim ili budućim preduzetnicima da od iskusnih kolega usvajaju znanja o vođenju biznisa, u toku rada i boravka u nekoj od zemalja učesnica: 26 zemalja EU, Albanija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Island, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Ukrajina.

Program pokriva troškove novih preduzetnika za boravak u mjesečnom iznosu od 500 do 1100 eura, u zavisnosti od države, i pruža podršku za pronalaženje partnera. Dodatno finansiranje je obezbijeđeno za osobe kojima je potrebna podrška zbog invaliditeta.

Prednosti:

Za novog preduzetnika (potencijalnog):

 • razvoj vještina kroz rad u malom ili srednjem preduzeću u inostranstvu;
 • lakše pokretanje novog ili jačanje već postojećeg poduzeća;
 • pristup novim tržištima – internacionalicacija rada;
 • mogućnosti za saradnju sa partnerima u inostranstvu.

Za iskusnog preduzetnika (domaćina):

 • mogućnost razrade svježih ideja koje u preduzeće donosi motivisani preduzetnik;
 • posebne vještine ili znanja kojima raspolaže novi preduzetnik;
 • otkrivanje različitih metoda poslovanja i novih kontakata;
 • informisanje o drugim tržištima i uslovima za poslovanje;
 • mogućnost ostvarenja dugoročne poslovne saradnje.

Za učešće u projektu se mogu prijaviti: 

 • novi preduzetnici (NE) koji su odlučili da pokrenu svoj biznis, ili su ga već pokrenuli u periodu ne dužem od tri godine – za boravak u inostranstvu kod HE;
 • iskusni preduzetnici (HE) koji su vlasnici članovi menadžmenta malog ili srednjeg preduzeća duže od tri godine – kao domaćini (bez finansiranja).

Prijavljivanje se vrši putem on-line platforme za registraciju www.erasmus-entrepreneurs.eu, odnosno https://webgate.ec.europa.eu/erasmusentrepreneurs/index.cfm?fuseaction=app.welcome,gdje je potrebno obrazložiti svoje motive i plan boravka i okačiti CV i osnovni biznis plan, kao i odabrati interesovanja – oblast biznisa, zemlju i jezik komuniciranja.

Partneri na projektu su Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić, Inicijativa za podučavanje preduzetništva (Austrija), Confartigianato Servizi (Italija), Agencija za razvoj preduzeća EDA (Banja Luka), Nacionalni centar za razvoj inovacija i preduzetništva (Sjeverna Makedonija), Udruženje za informacione i komunikacione tehnologije (Kosovo), Udruženje proizvođača građevinskog materijala (Turska).

Projekat SEE SMART SMEs je finansiran od strane Evropske komisije.

Agencija za lokalnu demokratiju i Ulcinjska biznis alijanse su kontakt organizacija u Crnoj Gori u 12om ciklusu programa, a u prethodnom periodu su to bile Privredna komora Crne Gore i nevladina organizacija ADP „ZID“.

Kontakt ald@t-com.me.

Previous articleVolontiranjem do iskustva u realizaciji kulturnih događaja
Next articleBALKATHON 2.0. – Poziv za učesnike