Home [njuz] Nagrade za najuspešnije učeničke kompanije

Nagrade za najuspešnije učeničke kompanije

34
0

news.jpegKako započeti sopstveni biznis, na koji način funkcioniše preduzeće, kako doneti dobre poslovne odluke da bi preduzeće bilo uspešno na tržištu, samo su neka od pitanja na koja odgovore nudi Program za obrazovanje mladih u preduzetništvu i biznisu.

Kroz ovaj program, koji realizuje nevladina organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, tokom poslednje tri godine prošlo je nekoliko hiljada srednjoškolaca iz 200 škola iz cele zemlje.
Na skupu koji će biti održan 12. novembra učenici iz beogradskih srednjih škola predstaviće aktivnosti svojih kompanija, a tri najuspešnija preduzeća očekuju vredne nagrade.

Irena Komazec iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji podseća da je ovaj program uveden u srednje škole kao fakultativan i da učenici stiču znanja o preduzetništvu i biznisu kroz tri predmeta.
– U okviru predmeta primenjena ekonomija srednjoškolci, između ostalog, izučavaju pojavu globalne ekonomije, sistem tržišne privrede i poslovne operacije. Kroz predmet učenička kompanija, teorijska znanja iz primenjene ekonomije đaci koriste u praktičnim vežbama, u okviru kojih se simuliraju situacije iz stvarnog biznisa.
Učenici formiraju svoje kompanije, biraju menadžere, prolaze kroz pravne procedure osnivanja i registrovanja preduzeća, pokreću proizvodnju, plasiraju proizvode i usluge na tržištu, planiraju marketing aktivnosti.

Treći predmet računarska simulacija u oblasti menadžmenta i ekonomije (MESE) zapravo je softver koji razvija logiku donošenja poslovnih odluka u vezi s cenama, ulaganjem u marketing, istraživanjem i razvojem i slično – objašnjava Komazec.

Zahvaljujući saradnji sa Američkom privrednom komorom u Srbiji đaci su imali priliku da posete nekoliko kompanija i da razgovaraju s njihovim menadžmentom.

Od ideje do profita

Profesor Tehničke škole u Obrenovcu Ljiljana Ašković kaže za Danas da je program Dostignuća mladih u Srbiji dao odlične rezultate i da su đaci naučili osnove biznisa i preduzetništva i, što je najvažnije, naučili su da prepoznaju preduzetnički duh, odnosno kako da svoje ideje pretvore u delo i steknu profit.

Učenici ove škole osnovali su kompaniju koja se bavi dramskom i filmskom produkcijom i izradom etno proizvoda, a sve je rezultiralo organizacijom pozorišne predstave koja je napunila dom kulture u ovoj beogradskoj opštini.

Izvor: Danas