Home [njuz] Advokat kolegama u slučaju Bolonja

Advokat kolegama u slučaju Bolonja

34
0

calendar.gifTelefon ne prestaje da zvoni, apsolventkinja prava Jelena Đeri je stalno između raznih sastanaka i obaveza, a tek pre dva dana preuzela je dužnost studenta prorektora Novosadskog univerziteta. Bolonjska deklaracija mnogima je još nepoznanica, pa je ona prvi vodič i advokat svojim kolegama.

Neke od njih zanimaju kakva prava imaju, drugi se raspituju o obavezama, a treći samo zašto moraju da daju tolike pare da bi upisali godinu.

Gotovo čim je ušla u kancelariju, Đerijevu su sačekali razgovori sa kolegama sa Pravnog i Filozofskog fakulteta. Studenti Filozofskog došli su zbog pojašnjavanja procedure upisa master studija, a budući pravnici se bore sa upisom druge godine.
– Studenti stalno traže informacije. Sada je vreme upisa, pa najviše poziva stiže od studenata koji treba da upišu drugu godinu studija i koji imaju neke nedoumice oko upisa po Bolonjskoj deklaraciji i nastavka školovanja na budžetu. Dogovorili smo sastanak sa upravom fakulteta, te očekujemo da će biti razrešene sve nejasnoće – navodi Đerijeva i napominje da će nakon okončanja upisa početi da se bavi redovnim poslovima.

Student prorektor pomaže kolegama i usmerava ih kako da napišu projekte, kome da se obrate, šta je to Studentski parlament… Tokom jednogodišnjeg mandata, Đerijeva će, kaže, pokušati da zajedno sa kolegama oživi univerzitetski sport.
Među studentima je mnogo dobrih sportista, a to se za sada vidi samo u univerzitetskoj ligi i na raznim "ijadama".

– Sada svaki fakultet zakupljuje termine u salama, a to bi trebalo da se uradi na nivou Univerziteta. Prvo ćemo sa sportistima razgovarati i videti šta oni očekuju i šta bi voleli, a onda pokušati da nađemo način da to i ostvarimo – navodi Jelena Đeri.

Student prorektor je spona između kolega i profesora i podrazumeva se da na tom mestu mora da bude osoba u koju imaju poverenja i jedni i drugi. Jelena je od početka studija bila u Savezu studenata svog fakulteta, potom u Savezu studenata Univerziteta, pa je pripremljena za mesto na kojem se sada nalazi.
Pošto je i dalje student, bolje razume muke svojih kolega od onih koji su diplomirali.

– Nadam se da imam i poverenje profesora kako bismo mogli da nađemo rešenje svih problema. Važno je imati dobar tim i zato ću sarađivati sa svim kolegama na drugim fakultetima. Samo ako smo složni, možemo da rešimo neki problem – poručuje Jelena Đeri.

Izvor: Blic