Home [zabavnik] Svaki student morat će imati računalo

Svaki student morat će imati računalo

36
0

laptop.jpegZAGREB – Za godinu, dvije više nitko neće moći studirati na zagrebačkom sveučilištu ako ne posjeduje osobno računalo!  I to ne bilo kakvo, nego prijenosno koje će student uvijek imati uza se i koristiti ga na nastavi.To da će svaki student zagrebačkog sveučilišta morati imati računalo propisano je strategijom o e-učenju koju je ljetos usvojio Senat

U strategiji se, naime, izrijekom kaže da će rektorski kolegij i dekani, ovisno o okolnostima u akademskoj godini 2008/2009. ili 2009/2010., propisati da je posjedovanje odgovarajućeg osobnog/prijenosnog računala preduvjet studiranja na zagrebačkom sveučilištu.

– Ne mogu vjerovati da se netko toga sjetio. To je najobičnija diskriminacija siromašnih studenata. Pa je li oni znaju koliko stoji prijenosno računalo i koliko si ga studenata može priuštiti. Osim toga, još uvijek postoji velik broj studenata koji uopće ne znaju koristiti računalo jer ih to u školi nitko nije naučio – zgrožen je Danijel Kokotović, predsjednik Odbora za studentski standard Studentskog zbora.  
 E-učenje danas se smatra osnovnim elementom pismenosti bez kojega niti jedan student ne smije napustiti sveučilište, tvrdi Bekić

Mr. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računalnog centra (Srce) i jedan od autora strategije, kaže pak da će se, ostvare li se ambiciozni planovi Sveučilišta, e-učenje toliko raširiti da student koji ne posjeduje osobno računalo više neće moći pratiti nastavu.  

– E-učenje danas se smatra osnovnim elementom pismenosti bez kojega niti jedan student ne smije napustiti sveučilište. Istina, alate e-učenja u nastavi trenutačno koristi oko 20 posto nastavnika, najviše na Fakultetu elektorotehnike i računarstva, Filozofskom fakultetu i Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. No, naš je plan da do 2010. na Sveučilištu više ne bi smjelo biti kolegija koji nema barem osnovne materijale na webu, a minimalno 50 posto kolegija trebalo bi aktivno koristiti virtalno okruženje za učenje. U takvim uvjetima doista neće biti realno da netko može studirati bez osobnog računala – tvrdi Bekić.

Svjestan je, kaže, da je kupnja računala u našim uvjetima luksuz koji si ne mogu priuštiti mnogi studenti, no tu su na potezu Sveučilište i država koji bi kroz posebne dogovore s dobavljačima trebali osigurati posebne popuste za nastavnike i studente za kupnju ICT opreme.  – To ćemo pitanje najjednostavije riješiti kada i u Hrvatskoj profunkcionira sustav povoljnih studentskih kredita iz kojih bi studenti financirali sve troškove svoga studija.

Druga je mogućnost, a nju koriste mnoge razvijene zemlje, da se postigne dogovor s komercijalnim tvrtkama od kojih mnoge svake dvije godine mijenjaju računala.

One bi ta računala mogle vratiti dobavljaču koji bi ih prvo servisirao, a potom za par stotina kuna prodao studentima, uz jamstvo da će ih moći koristiti tijekom studiranja – kaže Bekić. Ističe da studentima ionako ne trebaju neka super računala: njima trebaju klasični alati obrade teksta, takozvani office alati i pregledavanje weba. 

Do kraja ove akademske godine Srce će u skopu centra za e-učenje pokrenuti i specijalizirane tečajeve za nastavnike.  Cilj je ne samo upoznati nastavnike s mogućnostima tehnologije, nego im pomoći i u izradi i vođenju kolegija putem alata za e-učenje. Do lipnja 2008. Sveučilište bi trebalo dobiti jedinstvenu bežičnu sveučilišnu mrežu (UNIZG WIERELESS), što će omogućiti i tehničku mobilnost studenata. Konkretno, kada profunkcionira ta mreža, studenti će se bez fiksnoga priključka moći koristiti svojim računalima na svim fakultetima i u njihovoj blizini.  

Protivnici e-učenja

E-učenje trenutačno nigdje u Europi nije zastupljeno s više od 50 posto, a najdalje su, kaže mr. Bekić, otišle Velika Britanija, Finska i Španjolska. – No i tamo postoje velike razlike od sveučilišta do sveučilišta. Imamo odličnu suradnju sa sveučilištem u Edinburghu, no kojem su neki fakulteti odlučili da uopće neće koristiti e-učenje – kaže Bekić i ističe da postoje razne teorije zašto je tomu tako. Prva je da treba pričekati smjenu generacija, druga da nastavnici zbog straha da će biti potpuno istisnuti iz procesa učenja zaziru od modernih tehnologija. Treći je razlog to što sve to puno košta.

Izvor: Jutarnji.hr