Home [njuz] Sprovedeno veliko međunarodno istraživanje o volonterizmu u saradnji organizacija iz Srbije i...

Sprovedeno veliko međunarodno istraživanje o volonterizmu u saradnji organizacija iz Srbije i EU

144
0

U okviru projekta „Volonteri kao snaga solidarnosti u vreme krize”, udruženje građana „Srbija upokretu“, u saradnji sa 4 partnerske organizacije iz Italije, Poljske, Belgije i Hrvatske, sprovelo jeistraživanje u vezi sa (kriznim) volontiranjem. Istraživanje, sprovedeno u periodu od maja doseptembra 2020. godine, obuhvatilo je preko 1300 ispitanika/ca iz navedenih država različitestarosne dobi, kako one koji su volontirali u prethodnih 12 meseci (63,3%) tako i one koji to nisučinili (36,4%).

Rezultati istraživanja su pokazali da su najzastupljeniji oblici volontiranja pomoć u učenju, očuvanjezdravlja i promocija zdravih stilova života, volontiranje sa osetljivim grupama (pomoć starijimosobama, siromašnima, osobama sa invaliditetom) i volontiranje na kulturnim aktivnostima(festivali, izložbe, itd.). Kao najčešće razloge nevolontiranja ispitanici navode da nemaju dovoljnovremena za volontiranje kao i da nemaju adekvatne informacije o mogućnostima volontiranja.

Istraživanje je takođe pokazalo da je opšti stav ispitanika/ca prema volontiranju pozitivan, te daono dorpinosi ličnom i profesionalnom razvoju (sticanje novih veština), da stvara atmosferupoverenja i solidarnosti u zajednici, kao i to da je volontiranje dobar način provođenja slobodnog vremena.

Zanimljiv je podatak da mlađi ispitanici (starosti do 40 godina) imaju tendenciju da više volontirajuu sportu, zaštiti životinja, kao i životnoj sredini i aktivnostima održivog razvoja, a da ispitanici/cestariji od 40 godina više volontiraju sa osetljivim grupama.

Kada je u pitanju stav ispitanika/ca prema potrebi za volontiranjem u kriznim situacijama, tri tipasituacija se značajno izdvajaju: prirodne katastrofe (zemljotresi, poplave, požari, itd.),epidemiološke situacije (poput aktuelne pandemije virusa COVID-19) i pružanje pomoćimigrantima i izbeglicama/azilantima. Međutim, rezultati su pokazali da postoji značajna razlikaizmeđu volontera i nevolontera kada je u pitanju motivacija za volontiranjem u kriznim situacijama.Bez obzira što volontiranje smatraju važnim, nevolonteri su manje spremni da se uključe uvolonterske aktivnosti tokom kriznih situacija.

Kada je u pitanju volontiranje tokom pandemije virusa COVID-19, samo 30% ispitanika bili sudobrovoljci koji su pomogli kroz isporuke zaliha, aktivnosti koje su organizovala udruženja građana,šivenje maski i pružanje psiho-socijalne pomoći, iako je preko 75% njih čulo za organizacije kojesu angažovale volontere tokom aktuelne pandemije.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa partnerskim organizacijama: udruženje „MI” iz Hrvatske,fondacija „Common thing” iz Poljske, Evropski volonterski centar iz Belgije i Volonterski centarMilano iz Italije.

Projekat „Volonteri kao snaga solidarnosti u vreme krize” finansira se kroz program Evropa zagrađane i građanke.