Home [njuz] Dijalog sa mladim poslanicima i poslanicama

Dijalog sa mladim poslanicima i poslanicama

88
0

U novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije, broj mladih poslanika i poslanica je značajno veći u odnosu na prethodne godine. Prema ekspozeu premijerke Ane Brnabić, dijalog predstavlja peti prioritet Vlade Republike Srbije, a pored toga i briga o mladima. Ovim putem želimo da pozovemo sve mlade osobe koje imaju pitanja za predstavnike/ce u Narodnoj skupštini da ih dostave i na taj način učestvuju u negovanju kulture dijaloga i unapređivanju položaja mladih u Republici Srbiji.

Otvaranjem procesa dijaloga sa mladim poslanicima i poslanicama, mladi imaju priliku da predstavnicima/ama u parlamentu postavljaju pitanja u okviru oblasti koje ih zanimaju, kao i da daju sugestije za unapređenje pojedinih oblasti i tema važnih za dalji rad Narodne skupštine Republike Srbije. Poslanici i poslanice sa kojima ćemo razgovarati su:

  1. Sanja Lakić, diplomirana pravnica
  2. Uglješa Marković, diplomirani ekonomista
  3. Nandor Kiš, diplomirani ekonomista
  4. Milan Savić, inženjer arhitekture

Upravo iz ovog razloga, Krovna organizacija mladih Srbije organizuje prvu aktivnost u sklopu dijaloga sa mladim poslanicima i poslanicama putem koje će svi zainteresovani mladi imati priliku da postave pitanja. Sa poslanicima/ama ćemo razgovarati u okviru sledećih oblasti:

  • Nezaposlenost
  • Obrazovni sistem
  • Nepoverenje u institucije
  • Mali uticaj na proces donošenja odluka

Ukoliko imati pitanja vezana za ove oblasti koje želite da postavite mladim poslanicima/ama u Skupštini, možete to uraditi putem ovog linka. Pitanja možete dostavljati do subote 7. novembra do 17 časova. Nakon što prikupimo pitanja, odgovore mladih poslanika i poslanica ćete biti u prilici da pratite uživo putem fejsbuk stranice KOMS u četvrtak 12. novembra od 18 časova.

Monitoring izborne kampanje, koji je realizovala Krovna organizacija mladih Srbije, pokazao je da su političari/ke tokom izborne kampanje prepoznali koje su to prioritetne oblasti za mlade, kao što su: odlazak mladih, obrazovanje, ekonomija i zdravstvo. Međutim ono što je evidentno jeste nedostatak konkretnih mera i rešenja koje su politički akteri ponudili mladima. Prepoznavanje ključnih tema ali nedovoljno konkretnih mera kao odgovora na njih, jeste ono što direktno utiče na stvaranje jaza između mladih i onoga što im političari/ke nude i time obeshrabruje njihovo aktivno učešće.

Odgovaranje na pitanja mladih predstavlja samo jednu od aktivnosti koje će Krovna organizacija mladih Srbije realizovati u saradnji sa mladim poslanicima/ama u sklopu Dijaloga. Na ovaj način poslanici/e će čuti mišljenja mladih i moći da donose odluke zasnovane na preporukama mladih iz različitih sredina, što će osigurati da su različite perspektive mladih reprezentovane u Narodnoj skupštini.

Želimo da čujemo vaša pitanja i komentare, pridružite nam se na twitter nalogu KOMS-a i diskutujte sa nama!

Za sva pitanja ili nedoumice, možete kontaktirati programsku koordinatork Milicu Borjanić na mejl milica.borjanic@koms.rs ili na broj telefona +38169738446.