Home [stipendije] Stipendije za mlade Rome

Stipendije za mlade Rome

61
0

sample-31.jpgMinistarstvo prosvete u saradnji sa Nacionalnim savetom i udruženjem Roma Otvoreno srce raspisalo je konkurs za dodelu stipendija đacima i studentima pripadnicima romske nacionalnosti. Milan Gavrilović, savetnik predsednika udruženja Roma, izjavio je za Kurir … da se program stipendiranja studenata romske manjine sprovodi u cilju poboljšanja životnih šansi mladih Roma.
– Podaci o obrazovanosti Roma su poražavajući. Podatak da samo 83 pripadnika romske nacionalnosti u Srbiji imaju visoko obrazovanje je poražavajući.

Uzrok tome nije samo nemaština, u kojoj većina živi, već i neobrazovanost roditelja i mnogi drugi faktori. Stipendiranje mladih je samo jedan od koraka ka poboljšanju ove situacije.
Broj dece koja mogu da dobiju stipendiju nije ograničen, a jedini uslov za njeno dobijanje je pripadnost romskoj nacionalnosti – rekao je Gavrilović, dodavši da je još jedan od programa koji će se na dugoročnom planu verovatno pozitivno odraziti na povećanje broja visokoobrazovanih Roma i akcija "pozitivne diskriminacije", koji ministarstvo već tri godine sprovodi.

Konkurs za dodelu stipendije za studente i đake romske nacionalne manjine je u toku, a rok za podnošenje prijava za đake je 10. oktobar, dok je za studente 25. oktobar.
Podnošenje prijava i dostavljanje dokumenata se vrši svakog radnog dana od devet do 17 časova u prostorijama udruženja Roma "Otvoreno srce" u ulici Bosutskoj 21, na Zvezdari.
Mesečna stipendija za đake iznosi 3.100 dinara, a za studente 5.100 dinara. Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti na telefone: 3424-060 i 3424-063.

Izvor: Kurir