Home [njuz] Brucoši idu na predavanja u grču

Brucoši idu na predavanja u grču

284
0

najbolji.jpegZbunjeni i nesnalažljivi, studenti prve godine preplavili su juče fakultete Novosadskog univerziteta. Profesori i starije kolege ispričali su im šta mogu da očekuju i čemu da se nadaju. Na oglasnim tablama istaknuti su rasporedi predavanja i nastava je počela.
Ali mnogi od njih nisu brinuli samo o predavanjima, pošto je počela i raspodela mesta u studentskim domovima.

– Učinićemo sve što možemo da vam pomognemo. Organizujemo žurke i sportska takmičenja, odlazak na Sajam knjiga u Beogradu i potrudićemo se da se ne osećate kao da ste okruženi vukovima na Severenom polu – obećao je novim kolegama predsednik Studentskog saveza Filozofskog fakulteta Mirko Milivojević i podelio im brošure za lakše snalaženje u gradu i na studijama.

Brucoši se lako prepoznaju u studentskom gradu jer stoje sami ispred fakulteta. Stidljivi su i teško se upuštaju u razgovor. Uglavnom su zbunjeni i pomalo se plaše onog što ih čeka.
Novosadske fakultete upisuju učenici iz grada i okolnih mesta, ali i iz drugih gradova, pa i država. Goran Đurđević iz Prijedora kaže da u celoj Republici Srpskoj ne postoji saobraćajni fakultet, pa je došao u Novi Sad.
– Novi Sad doživljavam kao svoj grad. Nije veliki, pa mi nije teško da se u njemu snađem. Mislim da bih se u većem gradu izgubio. Nisam video sve u Novom Sadu, ali mi se dopada ono što sam obišao – objašnjava Đurđević.

Miljan Popadić je iz Sarajeva, a odlučio je da studira u Novom Sadu, zato što u njemu ima rodbinu. Dolazio je više puta u grad i dopada mu se način na koji se ovde živi. Zbog Miljanove odluke da studira u Novom Sadu, ovde je fakultet upisao i njegov drug Đorđije Doder iz Gacka.
Goran Stamenković iz Vranja odabrao je Novi Sad zbog preporuke prijatelja. Nekoliko puta je dolazio u kraće posete, grad mu se dopao, pa se nije teško odlučio. Ovde ima obezbeđen smeštaj i nije morao da razmišlja o konkurisanju za domove. Većina njegovih kolega nije u sličnoj situaciji, pa, pored obaveza na fakultetu, mora da brine i o smeštaju.

Od 600 studenata prve godine, koliko ih je konkurisalo za smeštaj u domovima, njih 200 uspelo je da se izbori za krevet. Prema rečima Steve Lazarevića, pomoćnika direktora Studentskog centa „Novi Sad“ zaduženog za smeštaj studenata, svake godine bez kreveta u domovima ostane hiljadu i po akademaca.
– Konkuriše njih od 4.000 do 4.200, a imamo mesta za 2.637 studenata. Od toga broja 208 mesta je u domu u Zrenjaninu. Od Izvršnog veća Vojvodine dobili smo novac za izgradnju novog doma, koji će se nalaziti na Limanu četiri.
Izgradnja počinje ovog meseca i trebalo bi da se završi do iduće školske godine. Biće mesta za 350 studenata, mada ni to nije dovoljno za sve studente koji ispunjavaju uslove i potreban im je smeštaj u domu – navodi Lazarević.

Renoviran „Bajić“

Završena je obnova Studentskog doma „Slobodan Bajić“, a upravnik Blagoje Grgur kaže da se spremaju sobe i da će studenti moći da se usele do 10. oktobra. Dom je kompletno rekonstruisan, a do kraja oktobra stići će i novi nameštaj.
U svih 375 soba biće zamenjeno 750 kreveta, ubacuju se novi ormari i police, zamenjene su pločice, lavaboi i toaleti, novi kuhinjski elementi i u svim sobama su postavljeni kablovski i internet priključci.

Vanja Ljubić
– Odabrala sam težak fakultet, ali na to sam bila spremna. Očekujem da dobijem dobro obrazovanje i da nađem dobar posao. Najviše bih volela da radim u prosveti.

Jelena Petrović
– Očekujem dobre ocene i ostanak na budžetu do kraja studija. Nadam se da će mi fakultet pružiti dobro obrazovanje. Hoću da postanem dobar advokat i da se bavim krivičnim pravom.

Milena Đurić
– Želim da završim fakultet, mada znam da mi neće biti lako. Spremna sam da se potrudim kako bih postala socijalni radnik. Oduvek sam želeo time da se bavim jer volim da pomažem drugima.

Milivoj Kovačević
– Volim računare i smatram da je PMF najbolji za mene. Očekujem da na fakultetu dosta naučim, kako bih našao dobar posao i dobro zarađivao. Voleo bih da radim u velikoj softverskoj kompaniji.

Marko Moćević
– Plašim se kako ću diplomirati jer smo prva generacija koja studira po Bolonjskoj deklaraciji. Očekujem dobro obrazovanje, kako bih imao dobar posao. Želim da se bavim programiranjem.

Goran Đurđević
Volim tehniku vezanu za automobilske motore i očekujem da na fakultetu naučim sve o njima. Želim da nađem dobar posao, a najviše bih voleo da radim u policiji ili kao sudski veštak.

Jasmina Vujičić
– Učinilo mi se da je ovaj fakultet najbolji za posao kojim bih volela da se bavim. Želim da radim u nekim velikim bankama i da budem direktor! Fakultet je težak, ali mislim da se trud isplati.

Martina Rudović
– Očekujem da ću završiti fakultet u roku jer hoću da nakon njega upišem master studije u Italiji, u Milanu. Posle mastera želim da ostanem u Italiji i tamo radim u nekoj banci.

Izvor: Blic