Home Mladi su zakon! Završen “Mladi su zakon” projekat “Upoznaj svoj grad”

Završen “Mladi su zakon” projekat “Upoznaj svoj grad”

223
0

Mladi iz društveno osetljivih grupa često nisu u mogućnosti da kvalitetno provode svoje slobodno vreme, upoznaju svoj grad i druže se sa vršnjacima. Nedostaju im sadržaji iz oblasti kulture i obrazovanja. Vodeći se ovom činjenicom, članovi Učeničkog parlamenta Ugostiteljsko-turističke škole su osmislili i sproveli projekat pod nazivom “Upoznaj svoj grad”. Ovim projektom je tim učenika obrazovnog profila turistički i kulinarski tehničar, u saradnji sa nastavnicima stručnih predmeta i školskim psihologom, pripremio i realizovao osam turističkih vođenja sa posluženjem i osveženjem za učesnike projekta.

U okviru projekta postojale su tri pešačke ture ”Ulicama starog Beograda”,”Beogradski miks” i ”Dečija tura”, koje su osmišljene tako da zadovolje kulturne i obrazovne potrebe svih uzrasta dece. Svaka tura je sadržala obilazak znamenitosti, kulturnih spomenika i istorijskog nasleđa, najpoznatijih ulica, trgova i verskih objekata Beograda, muzeja – muzej Nikole Tesle, muzej Narodnog pozorišta, muzej Narodne banke Srbije, dok je ”Dečija tura” uključila i posetu Zoološkom vrtu.

Projekat je osmišljen sa ciljem da se podstaknu humanost i empatija kod vršnjaka, kao i da se obezbede uslovi za praksu i usavršavanje učenika obrazovnog profila turistički tehničar. Učesnici navedenih tura su bili učenici Ugostiteljsko-turističke škole, OŠ ”Branko Pešić” iz Zemuna i deca korisnici Svratišta za decu i mlade.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva omladine i sporta, kroz program “Mladi su zakon”, i preko resurs centra Centar za građansko delovanje.