Home [zabavnik] Domen .RS na Internetu

Domen .RS na Internetu

44
0

product-big.pngBeograd – Nacionalni domeni Srbije .RS i Crne Gore .ME, vidljivi su na Internetu od noći između 24. i 25. septembra.
Nakon odluke Međunarodne organizacije za dodeljena imena i brojeve (ICANN) o dodeli tih domena, oni su upisani na centralnom mestu globalnog sistema Internet domena – u root servere.

– Trenutno su na Internetu vidljivi jedino www.nic.rs i www.nic.me domeni. Ostali RS domeni neće proraditi pre nego što se završi javna rasprava o dokumentima koji će regulisati registraciju .RS. domena i usvoje pravilnici. Očekujemo da će registracija novog domena za građane krenuti do kraja godine – kaže za Danas član UO Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) Slobodan Marković.

On poziva sve građane Srbije da uzmu učešća u javnoj raspravi o dokumentima koji će regulisati registraciju .RS domena, koja će trajati naredne dve nedelje. Nakon toga, predložne dokumente treba da usvoji skupština RNIDS. Registracija domena vršiće se po propisanim pravilima, a RNIDS će sklapati ugovore sa ovlašćenim registrima preko kojih će se i vršiti registracija domena. Iz RNIDS napominju da se priprema i testira softver za registraciju domena i vođenje registra.

Dokumenti koji su do 8. oktobra na javnoj raspravi mogu se naći na sajtu www.rinds.yu. Inače, ICANN je propisao da se prelazak sa .YU na .RS domene okonča do 30. septembra naredne godine.

S. Stamenić

Izvor: Danas