Home [njuz] Volontiranjem do zaposlenja

Volontiranjem do zaposlenja

68
0

tramvaj.jpegVeliki broj mladih ima problem da nađe posao odmah po završetku škole, jer nemaju neophodno radno iskustvo. Rad bez nadoknade samo na prvi pogled može da se čini besmislenim, ali u stvari volonter može da profitira na više načina.U Srbiji su volonteri najčešće studenti ili učenici koje fakultet „natera" da idu u neku firmu na obaveznu praksu.

 U takvim slučajevima volonteri su često manje zainteresovani i samo „odrađuju posao".
Retki su primeri da pojedinci sami osete potrebu za profesionalnom nadogradnjom za koju neće biti plaćeni.

Tanja Đurđević je nedavno završila Filološki fakultet u Beogradu, odsek španski jezik. Pošto nije mogla da nađe posao, odlučila je da volontira u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu, budući da je završila srednju medicinsku školu.
– Čula sam da su u Španiji tražene medicinske sestre pa sam odlučila da spojim fakultet i srednju školu – objašnjava Tanja, koja mora da volontira šest meseci kako bi došla u situaciju da polaže državni ispit.

Ona se nada da će volontiranjem steći neophodno iskustvo, koje će joj omogućiti da nađe adekvatan posao.
Od svih firmi u Srbiji, banke najčešće primaju volontere zainteresovane za rad, pa tako mnogi od sveže diplomiranih ekonomista dobiju posao ako se dobro pokažu na volontiranju.

Kao jednu od najboljih strana volontiranja, stručnjaci ističu i brojne kontakte koje volonteri steknu, a koji im kasnije mogu pomoći u karijeri.
Jedan od saveta koje volonteri svakako treba da prihvate je i što aktivnije učešće u svakodnevnim zadacima i iznošenje svojih ideja, kako bi nadređeni uvideli eventualni potencijal koji volonter poseduje.

Izvor: 24 sata