[ youth.rs ]

Volontiranjem do zaposlenja

Veliki broj mladih ima problem da nađe posao odmah po završetku škole, jer nemaju neophodno radno iskustvo. Rad bez nadoknade samo na prvi pogled može da se čini besmislenim, ali u stvari volonter može da profitira na više načina.U Srbiji su volonteri najčešće studenti ili učenici koje fakultet „natera" da idu u neku firmu na obaveznu praksu.

 U takvim slučajevima volonteri su često manje zainteresovani i samo „odrađuju posao".
Retki su primeri da pojedinci sami osete potrebu za profesionalnom nadogradnjom za koju neće biti plaćeni.

Tanja Đurđević je nedavno završila Filološki fakultet u Beogradu, odsek španski jezik. Pošto nije mogla da nađe posao, odlučila je da volontira u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu, budući da je završila srednju medicinsku školu.
– Čula sam da su u Španiji tražene medicinske sestre pa sam odlučila da spojim fakultet i srednju školu – objašnjava Tanja, koja mora da volontira šest meseci kako bi došla u situaciju da polaže državni ispit.

Ona se nada da će volontiranjem steći neophodno iskustvo, koje će joj omogućiti da nađe adekvatan posao.
Od svih firmi u Srbiji, banke najčešće primaju volontere zainteresovane za rad, pa tako mnogi od sveže diplomiranih ekonomista dobiju posao ako se dobro pokažu na volontiranju.

Kao jednu od najboljih strana volontiranja, stručnjaci ističu i brojne kontakte koje volonteri steknu, a koji im kasnije mogu pomoći u karijeri.
Jedan od saveta koje volonteri svakako treba da prihvate je i što aktivnije učešće u svakodnevnim zadacima i iznošenje svojih ideja, kako bi nadređeni uvideli eventualni potencijal koji volonter poseduje.

Izvor: 24 sata

 

Exit mobile version