Home [ muviz ] Ang Li dobio Zlatnog lava

Ang Li dobio Zlatnog lava

56
0

zlatniangleeNajpoznatiji tajvanski reditelj osvojio je Zlatnog lava za film Lust, caution na upravo završenom 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.U pitanju je erotsko-špijunski triler snimljen po romanu Eilin Čang, a radnja filma odigrava se u okupiranom Šangaju 1942. godine. Ang Li je drugog Zlatnog lava osvojio samo dve godine nakon što je isto priznanje dobio za film Planina Broukbek.
Za najboljeg glumca žiri je proglasio Bred Pita za ulogu u filmu Kukavica Robert Ford je ubio Džesija Džejmsa, dok je pehar Volpi za najbolju žensku ulogu pripao australijskoj glumici Kejt Blanšet za ulogu u filmu I'm Not There.
Specijalnu nagradu žirija ove godine su podelili američki reditelj Tom Hejns za film I'm Not There i francuski režiser tunižanskog porekla Abdelatif Kešiš za film La graine et le mulet.
Brajanu de Palmi pripao je Srebrni lav za film Redacted koji za temu ima rat u Iraku.
Nikita Mihalkov, koji se na venecijanskoj Mostri ove godine predstavio filmom 12, ovogodišnji je dobitnik Srebrnog lava "za ukupno delo".
Za najveće otkriće festivala proglašena je francuska glumica alžirskog i tunižanskog porekla Hafsija Herzi koja je dobila nagradu Mastrojani.