Home [njuz] Studenti opet padaju, profesori bez krivice

Studenti opet padaju, profesori bez krivice

48
0

keybroad.gifNa većini fakulteta u Srbiji još ne znaju kakav je bio uspeh studenata u junskom ispitnom roku i da li su im studenti uspešniji otkad uče po Bolonjskoj deklaraciji. Jedino je sigurno da studenti i dalje padaju, a da profesori kod kojih se mnogo pada zbog toga ne trpe nikakve sankcije.

U Rektoratu Beogradskog univerziteta spisak o položenim ispitima tokom junskog ispitnog roka predalo je do sada 12 fakulteta. Kompletni podaci neće se znati najverovatnije do kraja godine.
A to je, kako smo saznali, zato što Univerzitet nema integrisani informacioni sistem i neće ga imati još godinama.

U Rektoratu još kažu da tokom junskog ispitnog roka većina studenata nije dala uslov niti osvojila minimum bodova (37 ESPN) za prelazak u narednu godinu studija. Da studenti ipak nisu toliko loši, govori podatak da su u junskom roku bili uspešniji nego u januarskom.

Na beogradskim fakutetima još se obrađuju podaci o prolaznosti u junskom ispitnom roku. Neki fakulteti će podatke imati tek nakon završenog oktobarskog ispitnog roka. Slično je i na kragujevačkom, niškom i novosadskom univerzitetu.
U studentskoj službi na Hemijskom fakultetu saznali smo da je uspešnost studenata u junskom ispitnom roku bila veoma loša, odnosno ništa drugačija od prošlogodišnje.

Slično je i na Ekonomskom fakultetu – nema podataka o uspehu u junskom roku, a Rade Radovanović, šef studentske službe, očekuje da ona bude slična prošlogodišnjoj.
Na Arhitekonskom, Elektrotehničkom i Građevinskom fakultetu statistika o prolaznosti na ispitima radi se po semestrima, pa će tako pravi podaci biti poznati tek posle oktobarskog ispitnog roka.

Na Farmaciji takođe još nema podataka, a na Medicini je možda dobar pokazatelj prolaznost na najtežem ispitu za brucoše – anatomiji.
– Od 500 upisanih studenata prošle godine, njih 230 je uspelo da položi u junu anatomiju – kaže Tanja Jovanović, prodekan za nastavu, i dodaje da su studenti medicine ove godine bili znatno uspešniji nego ranijih godina.

Nemanja Stamenčić iz Studentske unije Srbije rekao je za „Blic nedelje“ da oni, iako još nemaju ovakve informacije, smatraju da će prolaznost i uspešnost studenata koji studiraju po Bolonjskoj deklaraciji biti ispod 15 odsto.
Naš sagovornik objašnjava da je to zato što se u obzir uzimaju samo studenti koji su prijavili ispit i izašli da polažu. Ali po Bolonjskoj deklaraciji ovakva istraživanja treba da uključe i sve koji se nisu pojavili na ispitu, jer neizlazak na ispit dokaz je neuspeha i profesora.
– U svim zemljama gde se studenti školuju po ovom sistemu kažnjavaju se profesori kod kojih je prolaznost na ispitima najmanja – kaže Stamenčić.

Na Veterini najbolje

Na beogradskom veterinarskom fakultetu imaju precizne podatke o prolaznosti studenata u junu. Naime, na ovom fakultetu od 200 upisanih, 53 studenta položila su sve ispite iz prvog semestra.

Čeka se oktobar

Profesor dr Nadežda Novaković, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu za „Blic nedelje“ je izjavila da nema još konkrektnih podataka o tome koliko je studenata položilo ispite u junskom roku.
– Ne možemo zato da zaključimo da li su studije reformisane prema Bolonjskoj deklaraciji doprinele većoj prolaznosti studenata na ispitima. Osim toga nije svih 13 fakulteta u Nišu istovremeno krenulo s primenom novina.

Medicinski, Elektronski i Građevinsko-arhitektonski fakultet najdalje su odmakli u primeni principa Bolonje – kaže ona i dodaje da će Senat Univerziteta posle oktobarskog roka razmatrati uspešnost studiranja u toku prošle školske godine.

Izvor: Blic