Home [njuz] Povoljni krediti za 600 mladih biznismena

Povoljni krediti za 600 mladih biznismena

25
0

web_links.jpgViše od 2.000 mladih ljudi zainteresovano je za start-ap kredite za započinjanje prvog biznisa, koji se do 15. septembra odobravaju u okviru programa Ministarstva ekonomije.Očekujemo da će do 15. septembra biti podneto ukupno oko 1.000 zahteva.

Ako računamo da je država obezbedila milijardu dinara i da je za realizaciju prosečnog zahteva potrebno 20.000 evra, verovatno će oko 600 zahteva biti odobreno – kaže za „24 sata" Dejan Jovanović, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva. U pitanju je program Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja koji se sprovodi preko Fonda za razvoj i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća. Konkurs je raspisan 25. jula, a svi zainteresovani mogu da se prijave do 15. septembra.
Reč je o kreditima u iznosu do 15.000 evra za preduzetnike ili do 30.000 evra za preduzeća. Rokovi otplate su od tri do pet godina, uz grejs period od godinu dana i godišnju kamatu od jedan odsto.

Pri odobravanju kredita prednost će imati mladi do 25 godina starosti, kao i delatnosti zanatastvo, proizvodnja i usluge. Neće biti finansirani programi poljoprivredne proizvodnje, infrastrukture, kupovina vozila za obavljanje taksi usluga, igre na sreću i trgovinske usluge.
– Poželjno bi bilo da se oni koji konkurišu za kredit odluče za uslužne delatnosti, i to transport, agencijske usluge tipa marketinške agencije ili konsaltinga, ali i za otvaranje stomatoloških ordinacija.
Usluge i dominiraju među interesovanjima mladih biznismena i čine čak 80 odsto zainteresovanih – ističe Jovanović.

Najmlađi preduzetnici, između ostalog, žele da se bave i reciklažom otpada, proizvodnjom struje, izradom narodnih nošnji, ali i pravljenjem leda i izgradnjom sportskih terena.

Umesto hipoteke, instrument obezbeđenja kredita biće ručna zaloga na imovinu, ugovorno jemstvo nekog drugog pravnog lica ili dva žiranta.
– Ručna zaloga znači da, u slučaju da mladom preduzetniku propadne kredit, ne propada mu i život, jer država u tom slučaju naplaćuje dug prodajom opreme kupljene iz kredita, a ne prodajom imovine, kao u slučaju hipoteke – objašnjava Jovanović.

Pored sredstava za početak biznisa, država je pripremila i besplatnu obuku i konsultacije za mlade preduzetnike, što će im pomoći da prebrode prve dve najkritičnije godine za biznis.

Šta je osim novca potrebno za pokretanje biznisa?

Više puta je svako od nas spoznavao i pokretao nove stvari, mada mu one nisu predstavljale izvor egzistencije. Ali, u ovom vremenu, možda ste baš vi onaj koji ima ideju i koji je sposoban da ponudi novi proizvod, možda ste baš onaj koji sprečava pad proizvodnje, možda imate prave kontakte, možda ste vi onaj zbog koga će se mušterija opet vratiti.

Odgovor je jednostavan, ali ga nećete saznati ukoliko se sami ne oprobate u svetu malog biznisa. Da li ste vi osoba koja ume da preživi „užas tržišta"?
Vođenje sopstvenog posla traži najpre ideju, a potom znanja i sposobnosti i zato pre nego što krenete u te vode, morate biti potpuno sigurni da imate sve što je potrebno.

Novac postoji u bankama, a nijedan kredit nije loš ako ćete s njim ostvariti zaradu. Saznajte da li ste u potpunosti spremni za biznis.
Odgovorite na pitanja sami sebi, ali iskreno.

– Da li zaista verujete da možete uspeti? Propašćete bez potpune vere u sebe.
– Da li se vaš organizam, živci i želudac ponašaju normalno u situacijama kad razmišljate o problemima u biznisu i onome što vas čeka?
– Šta je vaša motivacija za početak biznisa?
– Da li vam je sasvim jasno s čime se pojavljete na tržištu? Imate li preciznu računicu koliko će koštati taj proizvod ili usluga i da li će to biti najbolje za zahtevanu cenu?
– Da li prihvatate činjenicu da se ne možete obogatiti preko noći?
– Da li ste psihički dovoljno jaki da stisnete zube kada stvari krenu naopako?
– Da li ste spremni da trpite kritike, ali i „podmetanje nogu"?
– Da li ćete uvek imati podršku porodice i prijatelja?

>Ukoliko ste potvrdno odgovorili na većinu pitanja, prihvatajte se malog biznisa.
Pitanja samo predstavljaju početak sopstvenih analiza s kojima ćete se susretati u poslovnom veku. Nijedan početak nije lak, ali ako nešto stvarno želite, to će se garantovano i ostvariti.

Izvor: 24 sata