Home [njuz] Beograd kandidat za OI mladih

Beograd kandidat za OI mladih

54
0

 Za organizaciju prvih letnjih Olimpijskih igara mladih 2010. godine konkurisalo je 11 gradova, među kojima je i Beograd, saopšteno je u sedištu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Lozani. Rok za podnošenje kandidatura bio je 31. avgust, a pored glavnog grada Srbije prijave su poslali još Alžir, Atina, Bangkok, Debrecen, Gvatemala Siti, Kuala Lumpur, Moskva, Poznanj, Singapur i Torino.

Po ugledu na Evropski olimpijski festival mladih, koji je ovog leta veoma uspešno organizovan u Beogradu, i na Olimpijskim igrama mladih učestvovaće dečaci i devojčice starosti 14-18 godina.

U saopštenju MOK-a navodi se da će gradovi kandidati do 26. oktobra morati da dostave kompletnu dokumetaciju, a 12. novembra biće odlučeno ko će se naći na užem spisku.
Odluka o organizatoru prvih Olimpijskih igara mladih biće doneta u februaru naredne godine.

Ideju o organizovanju Olimpijskih igara mladih dao je predsednik MOK Žak Rog, a ona je usvojena na skupštini MOK-a koja je u julu održana u Gvatemala Sitiju.
Predviđeno je da se dečaci i devojčice takmiče u svih 26 olimpijskih sportova, ali sa manjim brojem disciplina, a broj učesnika ograničen je na 3.500.
Prve zimske Olimpijske igre mladih biće održane 2012. godine sa 1.000 učesnika, a domaćin će biti izabran 2009. godine.

Izvor: B92