Home [njuz] Završen String festival

Završen String festival

48
0

string_festivalString, međunarodni festival neafirmisanih bendova, posle dva takmičarska dana, završen je u subotu, 25. avgusta, na stadionu Malih sportova, nastupom poznate pulske grupe „KUD Idijoti“. Prvog festivalskog dana nastupilo je deset domaćih bendova od kojih je žiri u sastavu David Vartabedijan (muzički kritičar)..

Branko Črnac Tusta (vokal Kud Idijoti) i Aleksandar Zec (rock fotograf i tehnički direktor televizije Metropolis) izabrao najuspešnije koji su sutradan učestvovali u takmičenju sa bendovima iz regiona.

Pobednici trećeg String festivala su muzičari grupe „Phobia“ iz Bosanskog Broda koji su kao nagradu osvojili snimanje samostalnog albuma, koju je omogućila FOKUS fondacija u saradnji sa Audiosolutions iz Subotice. Drugo mesto pripalo je Novobečejcima „Ja k’o Mile, Mile k’o konj“ snimanje live nastupa na TV Metropolis, koji je omogućio naš ovogodišnji medijski pokrovitelj, televizija Metropolis, a treće rokerima iz Budimpešte, grupi „Avatar“ kojima je pripala gitara, poklon Mitro’s Music Company iz Subotice.

Ovog puta dodeljene su i specijalne nagrade. One su pripale grupi „Pop Ups“ iz Sombora za najbolji vokal, zatim grupi „Avatar“ iz Budimpešte za najboljeg gitaristu, dok je najbolji bas gitarista iz Bosanskog Broda-pobednička grupa „Phobia“, a bubnjar iz Pule, grupa „Sake“.

Festival je upotpunila i izložba fotografija, na Otvorenom univerzitetu „Rok momenti“, delo Anamarije Vartabedijan, Stanislava Milojkovića i Aleksandra Zeca.

Projektom String festivala FOKUS Fondacija pokušava da spase ono što je ostalo od underground kulture i da pruži priliku mladim, neotkrivenim talentima da budu viđeni, saslušani, a onim najboljim i nagrađeni. Na takmičenje se prijavilo ukupno 70 bendova, od toga 61 iz Srbije i 9 iz regije

Koncepcija ovogodišnjeg takmičenja bila je da se u prvom danu održi takmičenje deset najboljih bendova iz Srbije, u kojem su ove godine učestvovali: dreDDup – Novi Sad,  All the arms we need – Subotica, DžDž – Beograd, POP-UPS – Sombor, NoYz! – Beograd, My Fault – Novi Sad, Ja k’o Mile a Mile k’o konj – Novi Bečej, Spins – Negotin, Counter Ignition – Kovin,  Through Art – Beograd, te da najbolja tri benda pređu u drugi takmičarski dan, gde se takmiče sa pet bendova iz regije: Sake – Pula (Hrvatska) Avatar – Budimpešta (Mađarska) Icarus down – Trbovlje (Slovenija), Phobia – Bosanski Brod (BiH), Punkreas – Nikšić (Crna Gora).

U revijalnom delu programa prvog dana su nastupili Speedball iz Aleksinca (bend koji je prošle godine osvojio drugo mesto),i koji je otvoro festival, a prvi takmičarski dan su zatvorili prošlogodišnji pobednici Ground Zero iz Novog Sada. Drugi dan, nakon samog finala takmičenja, nastupila su dva benda. Prvi bend je bend Starfuckers iz Šapca, a drugi su KUD IDIJOTI iz Pule, koji su svoju karijeru započeli upravo u Subotici, pobedom na nekadašnjem subotičkom Omladinskom festivalu pre tačno 20 godina, tako da je ova svirka obeležila njihov jubilej. Partner festivalskog događaja je Subotička muzička omladina.