Home Mladi su zakon! “RING THE ALARM” – festival ekologije, DIY i urbane kulture od 29....

“RING THE ALARM” – festival ekologije, DIY i urbane kulture od 29. septembra do 1. oktobra

65
0

Udruženje nesvrstanih umetnika poziva na “RING THE ALARM” – festival ekologije, DIY i urbane kulture od 29. septembra do 1. oktobra, Dunavski nasip, Starčevo, u blizini terminala skele Vinča-Marijino Polje (Starčevo).

Spremite se za drugo izdanje “RING THE ALARM“-a, koji de se održati od 29. septembra do 1. oktobra, na Dunavskom nasipu u blizini Starčeva. Ovogodišnje izdanje festivala “uradi sam” i urbane kulture, u organizaciji Udruženja nesvrstanih umetnika, biće u znaku pošumljavanja javnih zelenih površina, pa će tako manifestacija pored muzičkog, dobiti i ekološki karakter.

“RING THE ALARM” će ove godine okupiti preko 27 istaknutih, ali i neafirmisanih reggae, hip hop i drum’n’bass umetnika iz 11 gradova Srbije, koji će kroz radionice, didžej i lajv nastupe pokušati da skrenu pažnju javnosti na brojne ekološke probleme koji pogađaju priobalje Dunava, nizvodno od Beograda i Pančeva.

Među izvođačima su i Nemanja “Coyote“ Kojić, Tjamil (Niš), Little Miss Vandal (Niš), Shiny D (Niš), Jahmessenjah (Gornji Milanovac), Banzae (Novi Sad), Unity Sound (Subotica), Kick Kong (Zaječar), Šifra F, King Calypso (Lazarevac), Ital Vision, Seven, Baza, Forti, Crossroad25 (Beograd), Hip hop radionica (Pančevo), i mnogi drugi, a posetioce očekuju i brojni gosti iznenađenja.

Festivalska lokacija je udaljena oko 1.5 km od beogradskog naselja Vinča, tj. 8 km od Pančeva. Za dolazak do festivala posetioci će moći da koriste dnevni prevoz skelom (feribotom) preko Dunava, od Vinče do Starčeva, u periodu od 06 do 18 h, što je najbrži put od Beograda do mesta održavanja manifestacije. Tokom noći, biće dostupan minibus prevoz preko Pančeva.

Posetiocima će biti dostupan i besplatan prostor za kampovanje tokom trajanja manifestacije, a s obzirom da je lokacija na trasi „Kružne staze“, biciklističke rute koja spaja Starčevo, Ivanovo, Omoljicu, posetioci će tokom dana imati priliku da posete rezervat prirode “Ivanovačka ada“ i park prirode “Ponjavica“. Kako bi se olakšalo kretanje posetilaca, biće dostupan i rent-a-bike servis, koji se realizuje uz podršku udruženja Connecting iz Pančeva.

Manifestacija se održava u sklopu projekta “Pošumljavanje: put do prostora za mlade“, koji je finansiran kroz program “Mladi su zakon“ Ministarstva omladine i sporta, preko Resurs centra Centar za građansko delovanje, a sa ciljem uređenja neiskorišćenih javnih prostora za održavanje koncerata i đ nastupa. Projekat su podržali i MZ Starčevo, JKP “Higijena“ Pančevo i JP “Srbijašume“.

Akcija pošumljavanja u Starčevu će biti uvod u ekološko-muzičku manifestaciju “RING THE ALARM“.

Prva u nizu omladinskih volonterskih akcija pošumljavanja održaće se u naselju Starčevo u subotu, 16. septembra, od 10 časova, kada će u saradnji sa lokalnim ekološkim, izviđačkim i pčelarskim udruženjima, biti zasađeno prvih sto od više stotina planiranih sadnica drveća i medonosnog žbunja. Akcija će se realizovati na javnoj površini u blizini agrocentra “Volođa“, na mestu nekadašnje divlje deponije.

Ova inicijativa se realizuje uz podršku MZ Starčevo, koja je pored lokacije za pošumljavanje obezbedila i podršku stručnjaka iz oblasti šumarstva. Deo je projekta “Pošumljavanje: put do prostora za mlade“, čiji je dugoročni cilj uređenje javnih prostora u priobalju Dunava nizvodno od Pančeva i Beograda, za potrebe održavanja kulturnih manifestacija, kampovanje i rekreaciju. S obzirom da je nedostatak zvučne zaštite najveća prepreka za održavanje koncerata, kroz projekat će se na ovaj problem odgovoriti na veoma praktičan način, pošumljavanjem brojnih neiskorišćenih i zapuštenih javnih površina.

Učestvovaće 20 volontera iz Pančeva, Beograda i Smedereva, koji će nakon pošumljavanja na levoj obali Dunava, stečeno iskustvo i znanje preneti u Vinču i Beograd. Akcije će se nastaviti narednih nedelja, kada će uz stručnu pomoć javnih preduzeća biti realizovana i volonterska akcija pošumljavanja priobalja reke Bolečice, najzagađenijeg vodotoka Beograda.