Home Mladi su zakon! Počinje “Mladi su zakon” projekat “Pošumljavanje: put do prostora za mlade”

Počinje “Mladi su zakon” projekat “Pošumljavanje: put do prostora za mlade”

133
0

Projektom “Pošumljavanje: put do prostora za mlade”, koji sprovodi Udruženje nesvrstanih umetnika iz Vinče, uz podršku programa “Mladi su zakon” i Ministarstva omladine i sporta, preko Resurs centra Centar za građansko delovanje, žele se pokrenuti volonterske akcije čišćenja i pošumljavanja javnih zelenih površina na teritoriji Vinče, Starčeva i Ivanova, sa ciljem da se odgovori na izazove lokalne zajednice, kao što su zagađenje prirode, nedostatak uređenih javnih prostora za održavanje kulturnih manifestacija namenjenih mladima. Tokom realizacije projekta, učesnike očekuju volonterske akcije čišćenja obala Dunava i Bolečice, edukativne radionice, kampovanje, druženje i muzički program.

 

✿ VIŠE DRVEĆA, VIŠE MUZIKE

S obzirom da trenutno nema dovoljno drveća oko javnih zelenih površina koje bi služilo kao efikasna zvučna izolacija, u naselju Vinča nije moguće održavanje kulturnih manifestacija na većini javnih površina. To je bio razlog zbog koga je jedini omladinski kulturni centar u ovom delu Beograda, AKC “Egzoprostor”, bio primoran da prekine održavanje koncerata na ušču reke Bolečice u Dunav. Stoga će se kroz pošumljavanje ovih javnih zelenih površina u Vinči obezbediti uslovi za održavanje kulturnih dešavanja u budućnosti.

U sklopu projekta biće održan Festival ekologije, DIY (“uradi sam”) i urbane kulture “Ring the Alarm”, u organizaciji Autonomnog kulturnog centra “Egzoprostor” iz Vinče. Festival će trajati od 29. septembra do 1. oktobra i ove godine će biti u znaku pošumljavanja obale Dunava, s obzirom da su prošle godine dobro razdrmali Vinču sa 10,000 w urbane kulture, i zaključili da je za održavanje kulturnih manifestacija ovog tipa potrebno mnogo više prirodne zvučne zaštite, odnosno drveća.

Festival se ove godine održava na novoj lokaciji, preko puta Vinče, u ataru južnog Banata, u blizini bare Hagla, 7 km jugozapadno od Starčeva, tj. 1.5 km od Vinče. Za posetioce će biti organizovan prevoz od centra Beograda i Pančeva, dok će biti dostupan i prevoz skelom od Vinče do mesta održavanja manifestacije.

Na festivalu posetioce očekuje prostrana livada i gusta šuma na obali reke Dunav. Prostor je idealan za kampovanje, vožnju bicikla i druge aktivnosti u prirodi, a pre svega za dobar drum n bass, dub, reggae, dancehall i hip hop zvuk. Na festivalu će nastupiti veliki broj domaćih drum n bass, breakbeat, hip hop i reggae, dancehall umetnika iz cele Srbije. Više o festivalu možete pogledati ovde.

✿ PREĐIMO PREKO REKE

Ideja projekta je i da se motivišu mladi ljudi da iskoriste obližnje pošumljene javne površine na drugoj obali Dunava, u južnom delu Banata, za održavanje koncerata, izlete, kampovanje, šetnju ili vožnju bicikla. Povezanost Vinče i Starčeva, kao i Ritopeka i Ivanova rečnim putem, omogućuje da se projekat sprovede na levoj i desnoj obali Dunava.

✿ SPASIMO UGROŽENE VRSTE

Tokom septembra i oktobra biće zasađeno 500 sadnica ugroženih biljnih vrsta, kao što su hrast, crni bor, koprivić i druge vrste. U isto vreme će se gotovo 100 volontera angažovati na uklanjanju divljih deponija, koje u značajnoj meri ugrožavaju lokalnu životnu sredinu.

✿ UPOZNAJMO NOVA MESTA I LJUDE

Među lokacijama obuhvaćenih projektom su obala reke Bolečice, obala reke Dunav, šumsko zemljište u Vinči, kao i specijalni rezervat prirode “Ivanovačka ada”, prirodna celina “Vinčanska bara” i bara Hagla. U projektu učestvuju mladi iz Smedereva, Beograda, Kruševca, Niša, Novog Sada, Subotice, Gnjilana, Prištine i drugih gradova.

Projekat se realizuje kroz program “Mladi su zakon – Južnobanatski i Beogradski okrug”, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta. preko Resurs centra Centar za građansko delovanje.