Home [njuz] Promocija knjige mladog autora Dušana Zaharijevića

Promocija knjige mladog autora Dušana Zaharijevića

62
0

Dusan ZaharijevicPromocija knjige “Antologija savremenog pesništva/Antilogija svevremenog rečništva” autora Dušana Zaharijevića održaće se u nedelju, 24. septembra od 19.30h u Akademiji 28. Razgovor o knjizi vodiće doktorandtkinja Filološkog fakulteta u Beogradu Natalija Jovanović, a u diskusiji će učestvovati pored autora i Milica Šećerov, studentkinja master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu i Rastko Lončar, student master studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Promociju knjige organizuje Centar za razvoj ideja u saradnji sa udruženjem “LADA”.

 

Dušan Zaharijević trenutno je na master studijama srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bavi se pisanjem poezije, kritika i autorskih tekstova. Jedan je od ovogodišnjih laureata nagrade “Stražilovo”.

Autor za svoju knjigu kaže da ne postoje jasno određena pravila koje pesme treba da zadovolje čime se razbija jednoličnost. Želeo je da napravi knjigu koja će da bude čitljiva. Pesme ne prolaze cenzuru unapred datih vrednosti, već stvaraju sopstvene. Čitanje počinje već od naslova i nastavlja se sve do poslednje pesme koja pedstavlja pokušaj stvaranja otvorenog sistema koji će istovremeno da postoji i da bude otvoren za nove mogućnosti.

Natalija Jovanović student je završne godine doktorskih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu. Čeka odbranu teze o prozi i filmu Živojina Pavlovića. Na istom fakultetu završila je osnovne i master studije. Autor je više književnih studija i prikaza. Pored kritike piše poeziju i prozu. Uskoro objavljuje svoju drugu pesničku zbirku.

Milica Šećerov studirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nikite Milivojevića. Diplomirala je sa predstavom” Naši dragi duhovi”. Pri kraju je master studija na istom odseku.

Rastko Lončar je trenutno na master studijama srpske književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Bavi se književnom istorijom, pisanjem poezije i proze, kao i drame u širem smislu. Objavljena mu je knjiga “Nervi od Volframa” u izdanju Branković kola za koju je dobio nagrade “Stražilovo” i “Matićev šal”.

Centar za razvoj ideja je nevladina organizacija čiji je fokus podsticanje razvoja kreativnih ideja kod mladih, dok su glavni ciljevi unapređivanje njihovog položaja u društvu, ukazivanje na aktuelne probleme i realizaciju različitih programa za njihovu edukaciju, uglavnom u oblastima preduzetništva, kulture i ekologije.

Udruženje građana „Lutajuće Atraktivno Društvo Artista“ (LADA) ima za cilj da podstakne razvoj kulturno-umetničkih manifestacija u Srbiji. Ideja je da se mladi u lokalnim zajednicama društveno anagažuju u svojim sredinama kroz kreativni rad, kao i sticanje uvida u aktuelne umetničke tendencije, kako bi ih podstakli na slične buduće realizacije u svojim mestima.