Home [stipendije] Konkurs za stipendije Programa „Pokreni se za nauku“

Konkurs za stipendije Programa „Pokreni se za nauku“

67
0

Pokreni se za nauku - logoCentar za razvoj liderstva, uz podršku kompanije Filip Moris drugu godinu zaredom dodeljuje osam stipendija i grantova u vrednosti od po 600 hiljada dinara, u okviru nacionalnog konkursa „Pokreni se za nauku“.

 

Ove godine, u cilju pružanja podrške održivom razvoju u Srbiji, konceptu usmerenom ka dugoročnom razvoju i napretku društva, program  „Pokreni se za nauku“ obezbedio je stipendiranje za fundamentalnu i primenjenu nauku u oblastima: obnovljivi izvori energije i očuvanja životne sredine; smanjenje štetnosti i socio-ekonomska održivost.

„Kako je Srbija, kao potpisnica Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine,  na sebe preuzela obaveze da između ostalog poveća udeo obnovljivih izvora energije i efikasnost potrošnje resursa u različitim sektorima, ideja ovogodišnjeg programa Konkursa je da promovišemo principe održivog razvoja u skladu sa Agendom, kao i da podržimo mlade naučnike i naučnice u tendencijama da se posvete istraživanjima i projektima u ovim oblastima“, objasnila je Ljubica Maksimović iz Centra za razvoj liderstva, partnerske organizacije kompanije Filip Moris u realizaciji programa „Pokreni se za nauku“.

„S obzirom na to Srbija za nauku izdvaja svega 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je evropski prosek dva odsto, partnerstva sa korporativnim sektorom, kao što je slučaj sa projektom „Pokreni se za nauku“, imaju poseban značaj u pružanju podrške novim generacijama naučnih radnika iz Srbije koji u međunarodnim okvirima, uprkos svim poteškoćama, kontinuirano ostvaruju zavidne rezultate“, ocenio je prof. dr Aleksandar Jovović, jedan od članova komisije Konkursa Pokreni se za nauku, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, i član Akademskog odbora Čovek i životna sredina SANU.

Stipendije Konkursa namenjene su naučnicama i naučnicima koji su doktorirali nakon 1. januara 2010. godine, a zaposleni su u naučnim ustanovama u Srbiji za fundamentalna naučna istraživanja iz pomenutih oblasti, dok su grantovi namenjeni organizacijama civilnog društva, pojedincima, neformalnim grupa i institucijama za finansiranje projekata od značaja za lokalnu zajednicu, u navedenim oblastima održivog razvoja.

O programu 

Program „Pokreni se za nauku“ pokrenut je 2015. godine kako bi podržao mlade naučnice i naučnike iz Srbije u realizaciji naučnih ideja i ostvarenju nezavisnosti u naučno-istraživačkom radu. Program se naslanja na dosadašnje programe kompanije Filip Moris, koji su posvećeni osnaživanju mladih na putu ka ostvarenju liderskih potencijala i motivisanju da svojim radom doprinesu društvenom, ekonomskom i naučnom razvoju Srbije. U okviru programa „Pokreni se za budućnost” i „Pokreni se za posao” , kompanija Filip Moris je do sada dodelila 377 stipendije, 600 grantova i 94 projekta koji su doprineli razvoju lokalnih zajednica i društva u celini.

Konkurs za stipendije Programa „Pokreni se za nauku“ traje do 1. aprila 2017. godine. Sve informacije i prijavni formulari dostupni su na sajtu www.pokrenisezanauku.rs.