Home [njuz] VIKEND PROTEKAO U ZNAKU BEZBEDNOSTI DECE NA INTERNETU

VIKEND PROTEKAO U ZNAKU BEZBEDNOSTI DECE NA INTERNETU

88
0

d7c26ed0-d552-479f-9444-23afb8fc1795Beograd, 5. jun 2016 – Tokom vikenda, zainteresovani građani, a naročito mlađi roditelji, imali su priliku da dobiju odgovore na brojna pitanja o tome pitanja o tome ko su internet predatori, koji su tipični modeli njihovog ponašanja, kako naučiti decu da vode računa o svojoj bezbednosti na internetu, i kako prijaviti slučajeve zloupotrebe dece u seksualne svrhe na internetu. 

 

Akcija „Vikend za bezbedni internet“ osmišljena je u okviru programa „Razvoj kapaciteta za borbu protiv nasilja, zlostavljanja i zloupotrebe dece putem interneta“, koji partnerski realizuju Net patrola, UNICEF u Srbiji i Fondacija „Fond B92“, uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije.

Ispred tržnih centara „Ušće Shopping Center“ i „Immo Outlet Centar“ 4. i 5. juna, aktivisti i predstavnici „Centra za bezbedni internet Srbija“ su svim zainteresovanima, među kojima je najviše bilo roditelja, objašnjavali koje sve probleme može izazvati komunikacija sa nepoznatima na internetu, kao i kako se ponašaju osobe koje koriste nove tehnologije sa ciljem zloupotrebe dece u seksualne svrhe. Roditeljima su pružene praktične informacije o tome kako da nauče decu da bezbedno koriste internet i informaciono-komunikacione tehnologije (IKT), kako da prijave slučaj seksualnog uznemiravanja ili vrbovanja dece na internetu, a svi zainteresovani dobili su i edukativne brošure sa praktičnim savetima namenjenim njima i njihovoj deci. Podeljeno je preko 3000 brošura i drugih promotivnih materijala.

„Pravovremena edukacija čini polovinu rešenja svakog problema sa kojim se roditelj ili  dete može susresti pri korišćenju novih tehnologija ili tokom boravka na internetu. Zato je važno je da informišemo roditelje i decu o načinima na koje se mogu zaštititi na internetu i uputimo ih na one koji im mogu pomoći u rešavanju neprijatnih situacija“, istakla je koordinatorka „Net patrole“ Miljana Jovanović i dodala da je ključno da roditelji razgovaraju sa decom i neguju otvorenu komunikaciju, jer će jedino na taj način sprečiti da se neprijatnost ili zloupotreba desi njihovom detetu.

„Zajedničko uspostavljanje i pridržavanje pravila ponašanja na internetu je savet roditeljima koji može sprečiti ili uspešno rešiti neprijatne situacije sa kojim se može suočiti njihovo dete, čak i onda kada o novim tehnologijama znaju malo ili nimalo. Roditelji nekada zaboravljaju da za razliku od svoje dece imaju nešto što je vrednije od veštine korišćenja novih tehnologija – životno iskustvo“,  istakla je Vesna Dejanović, koordinatorka projekta za zaštitu dece u UNICEF-u.

Ipak, kada se šteta desi, važno je da i roditelji i deca znaju da u 27 gradova Srbije postoje predstavnici policije posebno obučeni za rad sa decom koja su žrtve vrbovanja ili seksualne zloupotrebe na internetu. U slučaju da postoje eksplicitni ili druge vrste nelegalnih materijala, roditeljima i svim građanima na raspolaganju je „Net patrola“, elektronski mehanizam za prijavu onlajn materijala koji sadrži seksualnu zloupotrebu maloletnih osoba i čiji operateri mogu pomoći da takav materijal bude uklonjen što je brže moguće sa interneta.

Servis je dostupan na adresi www.netpatrola.rs, a osim popunjavanja onlajn forme za prijavu, korisnicima interneta i pametnih mobilnih telefona, dostupna je i „Net patrola“ aplikacija za Android mobilne telefone u Google Play prodavnici za besplatno preuzimanje i korišćenje.