BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE stiže iz Ciriha u Beograd

0
SHARE

Foto Anja Wurm 3Radovi u Beogradu mogu da počnu! BAUSHTELLË -što bi u prevodu značilo “gradilište” se iz Ciriha seli u Beograd, i to u periodu od 28. jula do 8. avgusta nakon čega nas u septembru očekuje i finalni performans na Kalemegdanu.

 

BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE okuplja mlade umetnike Beograda, Prištine i Ciriha. Oni će od jula do septembra 2015. godine kroz zajednički kreativni proces pokušati da izraze svoje reakcije na pitanje U šta ti veruješ?

Istraživačka faza projekta već je započeta u Cirihu, krajem jula se nastavlja u Beogradu i završava u Prištini.

Više od 20 umetnika iz ova tri grada boraviće u njima tokom leta gde će zajedno sa lokalnim umetnicima kroz različite programe i događaje učestvovati u procesu koji je ključan za promišljanje i formiranje njihovih radova, a koji će biti predstavljeni u finalnim šestočasovnim performanisma koji će u septembru reprezentovati njihov zajednički višenedeljni rad.

Cirih je bio prva stanica gde su svi učesnici imali priliku da se sretnu i prvi put rade zajedno. Od 28. jula otvaranjem izložbe Rrona Qene, najistaknutijeg pripadnika savremene vizuelne scene iz Prištine, zvanično će početi istraživačka faza BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE projekta u Beogradu. Ova izložba će biti otvorena do 5. avgusta.

U periodu od 28. jula do 8. avgusta u Beogradu će biti organizovani različiti programi (izložba, predavanja, muzički program) koji treba da sa različitih aspekata otvore pitanje verovanja, ali i prikažu šta je ono što je trenutno aktuelno na muzičkoj i likovnoj sceni Prištine. Umetnici iz Beograda biće takođe predstavljeni u Prištini u narednim nedeljama.

Otvaranjem izložbe Rrona Qene u Inex galeriji od 20h počinje dvonedeljno BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE druženje u Beogradu. Seriju predavanja otvoriće Dijana Milošević, direktorka DAH teatra, koja će govoriti o nezavisnoj umetničkoj sceni kao i značaju i mogućnostima angažovanog teatra. Ovo predavanje biće održano 30. jula u zgradi Inex filma, od 19h. Sledeće u nizu je predavanje profesora Filozofskog fakulteta Milana Vukomanovića na temu uloge religije i njenog uticaja na savremeno društvo, i to 5. avgusta u Kulturnom centru Beograda od 19h. U četvrtak, 6. avgusta, u okviru muzičke večeri “Zaokret” KC Grad će ugostiti Private Recital Session, bend sjajnih muzičkih i vokalnih sposobnosti iz Prištine. Njihov nastup protkan je različitim stilovima, od izvođenja na klaviru, kroz elektro pop pa sve do alternativnog i psihodeličnog roka. Nastup će početi od 21h, uz muzičku podršku “Zaokreta”. Poslednje u nizu predavanja biće u UK Parobrod 7. avgusta od 19h, gde će jedan od predavača sa Fakulteta dramskih umetnosti, Vlatko Ilić, govoriti o medijskim stereotipima danas i na koji način oni utiču na društvo, kulturu i vreme u kojem živimo.

Svi programi su besplatni i otvoreni za publiku.

Više informacija o događaju, predstojećim programima i aktivnostima možete naći i na: http://www.baushtelle.org/, kao i na zvaničnoj Facebook strani https://www.facebook.com/baushtelle