Home [akcija] Krusevacka #redakcija037

Krusevacka #redakcija037

41
0

Koja je definicija novinarstva i da li se isto može definisati u jednoj ili nekoliko rečenica, pitanja su kojima je otvorena dvodnevna radionica novinarstva u Centru za stručno usavršavanje. Radionicu, čiji je cilj osnivanje prve omladinske volonterske online redakcije, organizovala je neformalna grupa IdejNet kluba.

 

Predavač, Miloš Najdanović,, diplomirani novinar i urednik portala Balkanrock.com, tokom prvog dana radionice upoznao je polaznike sa osnovama novinarstva. Učesnicima je ovom prilikom ukazano na važnost adekvatnog formiranja naslova, šta to isti ne bi trebalo da sadrži, ali i kojih se pravila treba pridržavati prilikom odabira pomenutih naslova. Prvi dan radionice bio je rezervisan i za razgovor o etici i deontologiji medija. Osim toga, Najdanović je, mladim budućim novinarima, ukazao i na odgovornosti koje nosi ovaj poziv, kao i koliko je važno objektivno, potpuno i blagovremeno izveštavanje o događajima od interesa za javnost. Polaznicima su predstavljeni i osnovni novinarski žanrovi – vesti, izveštaji, reportaže, intervjui, kolumne, članci. Prvog dana podeljeni su zadaci, pri čemu je učesnicima predloženo da za naredni dan pripreme pitanja za simulaciju intervjua koji bi uradili sa pojednicima iz Kruševca koji po njihovom mišljenju zavređuju pažnju

O kojiim stvarima treba voditi računa prilikom pripreme za intervju, kako koncipirati pitanja, voditi intervju i, u krajnjem slučaju, kako postupati sa nekomunikativnim sagovornicima, pitanja su na koja je odgovoreno tokom drugog dana radionice kroz praktičan rad. Osim toga, pričalo se o navikama korisnika, pojmu multimedija, koji alati i veštine mogu biti korisni u web novinarstvu, pri čemu su polaznici upozati i sa samim radom u word press okruženju i pripremom vesti za online objavu.

Novooformljena omladinska volonterska online redakcija baviće se pozitivnim temama iz naše lokalne sredine. Planirano je da se u okviru ove redakcije obrađuju teme koje su značajne za Kruševac i mlade i koje postavjaju dobre primere i promovišu zdrave stilove života.

Projekat su, u okviru programa „Zdravo intrenet“ podržali Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija za otvoreno društvo I Kancelarija za mlade Grada Kruševca.

Ivana Grujić